Minder bomgrappen op Schiphol image
Jan-Petra

Minder bomgrappen op Schiphol

Schiphol heeft deze zomer minder last van 'bomgrappen' dan vorig jaar. Toen was er in de vakantieperiode een piek te zien van reizigers die voor de grap zeiden een bom bij zich te hebben. Dat maakte een woordvoerder van de luchthaven afgelopen dinsdag bekend.

Dit jaar werd tot nu toe vijftien keer een bomgrap gemaakt, wat neerkomt op zo'n twee of drie grappen per maand. Van een piek is dit jaar geen sprake. Vorig jaar werden in de eerste week van juli drie passagiers met explosieve humor in de kraag gegrepen.

Boete tot 700 euro
Het maken van een bomgrapje gaat niet zonder gevolgen. Grappenmakers die worden aangehouden krijgen een boete die kan oplopen tot zevenhonderd euro. In de meeste gevallen missen ze ook hun vlucht. De grappen worden vooral gemaakt bij het inchecken en bij de veiligheidscontrole. Soms wordt ook een grap in het vliegtuig gemaakt en moet het hele vliegtuig ontruimd worden.

Bomgrap door medewerker
Bomgrappen worden niet alleen door passagiers gemaakt. Drie jaar geleden dacht een medewerker van Schiphol grappig te zijn door tegen beveiligingsmensen te zeggen dat hij het vliegveld kwam opblazen. Zijn grap werd niet gewaardeerd. Hij werd gefouilleerd en in de cel gestopt en mocht met een procesverbaal voor de verstoring van de openbare orde weer naar huis. De volgende dag hoorde de man dat hij ontslagen was.