Rondom de Moezel

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

The Pillars of Nations

Rondom de Moezel,
Luxemburg


Schengen is het stadje op het drielandenpunt van Luxemburg, Frankrijk en Duitsland. Het gaf zijn naam aan het Europese Verdrag van Schengen. Op 14 juni 1985 ondertekenden regeringsleiders van vijf landen dit verdrag aan boord van de rondvaartboot Princess Marie-Astrid aan de Esplanade aan de Moezel. Daar is nu een toeristeninformatiecentrum (links op foto). Het Verdrag is een afspraak tussen landen over hoe om te gaan met de personencontrole aan hun gemeenschappelijke grenzen. Inmiddels hebben 25 landen zich erbij aangesloten.

Ter gelegenheid van de 25e verjaardag van het verdrag kreeg de oever van de Moezel een opknapbeurt en werd het spiksplinternieuwe Musée Européen Schengen geopend (rechts op foto). Erg de moeite waard om te bezoeken, en met goed café en terras. Daarna waren we wel even bezig met rondwandelen over de Esplanade waar diverse bezienswaardigheden staan met symbolische betekenis. Zoals een stuk van de Berlijnse muur, het Drielandenpunt, het monument ter ere van het Schengenverdrag, en (op foto) The Pillars of Nations. De Pijlers van Naties komen tot 9 meter hoog. Ze dragen bronzen sterren van de huidige landen van het Schengengebied. En de onbezette ruimte is voor landen die willen toetreden.

We hadden behoorlijk zwaar weer hier, vlak na deze foto barstte een storm los. Wel heel symbolisch voor de zware druk die er momenteel rust op de Europese landsgrenzen.