Ardennen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Wandelen door het Müllerthal: een streling voor alle zintuigen!

Ardennen,
Luxemburg


Het Müllerthal is één van de mooiste toeristische trekpleisters van het Groothertogdom Luxemburg dat ligt tussen de plaatsen Larochette en Echternach ([url="http://weekendplanner.nl/weekend/mullerthal.htm" target="_blank"]weekendplanner.nl/weekend/mullerthal.htm[/url]), gekenmerkt door grote en vaak grillig gevormde rotsen, kloven, kleine kronkelende riviertjes (de ‘Zwarte Ernz), sprookjesachtige bossen met klimplanten en mossen, kleine smalle paadjes, gemakkelijk toegankelijke grotten en uitgehakte trappen.
Door het gebied zijn veel wandelroutes uitgezet. Een aanrader is de wandelroute van 2½ uur tussen de stad Echternach en het plaatsje Berdorf met haar spectaculaire natuur.
De gemeentes in het Müllerthal zijn o.a. Beaufort, Bech, Berdorf, Echternach, Larochette, Consdorf en Rospoch. Hotels in deze gemeentes zijn uitstekend als uitvalsbasis voor een van de vele wandelroutes door het fraaie gebied.
De grootste bezienswaardigheid in Beaufort is het indrukwekkende 12de eeuwse kasteel, waarvan je de martelkamer kunt gaan bezichtigen. Beaufort ligt in een schitterende omgeving waar de wandelaar ongekende mogelijkheden heeft. Zo kun je het dal van de Hallerbach ([url="http://columbusmagazine.nl/europa/luxemburg/reisreporter/tip/4963/wandelen_beaufort.html" target="_blank"]columbusmagazine.nl/europa/luxemburg/reisreporter/tip/4963/wandelen_beaufort.html[/url]) en de weg langs de Kippaglay-rots bewandelen, maar het mooiste is toch een tripje naar het Müllertal.

De lucht in het Müllerthal is erg vochtig waardoor de vallei overdekt wordt met een zeer weelderige vegetatie. Vlakbij het dorp Müllerthal bevindt zich een waterval die populair is bij toeristen, de Schiessentümpel. De mooie boogbrug en de rotsen geven de waterval een sprookjesachtige sfeer en is waarschijnlijk het meest gefotografeerde plekje in Luxemburg.
De parkeerplaats van de Schiessentümpel is dan ook voor vele toeristen het eindpunt van de rit, en van hier uit wordt er gewandeld over de vele uitgezette wandelroutes, varieërend van enkele kilometers tot urenlange wandelingen, veelal over bosrijke paadjes. De routes staan over het algemeen goed aangegeven, maar het wil ook wel eens voorkomen dat er bordjes door weersinvloeden zijn verdwenen, of slecht leesbaar zijn geworden ([url="http://wageral.nl/mullerthal/mullerthal.htm" target="_blank"]wageral.nl/mullerthal/mullerthal.htm[/url]).

Het totale parcours is 110 km lang. De Trail bestaat eigenlijk uit 3 circuits van respectievelijk 33, 37 en 40 km lang. Drie secondaire routes met een lengte van 9, 13 en 22 km, sluiten aan op de Mullerthal Trail ([url="http://oppad.nl/published/opp/content/pages/informatie-op-pad-2008/op6-2008/op6-2008-wandelen-luxemburg.nl.html" target="_blank"]oppad.nl/published/opp/content/pages/informatie-op-pad-2008/op6-2008/op6-2008-wandelen-luxemburg.nl.html[/url]).
De wandelaar kan naast de grote trekpaden ook kiezen voor goed bewegwijzerde lokale wandelwegen die starten in de streekdorpjes en je rechtstreeks tot bij de groene natuur brengen. Voor logies en gastronomie is het aanbod bijzonder gevarieerd en staat het borg voor interessante ontdekkingen ([url="http://ardennen.nl/sub2.php?id=99&subid=6&id2=665" target="_blank"]ardennen.nl/sub2.php?id=99&subid=6&id2=665[/url]).
Wandelen in het Luxemburgse Klein-Zwitserland, dat is een streling voor alle zintuigen!
([url="http://mullerthal.lu/?langue=nl" target="_blank"]mullerthal.lu/?langue=nl[/url]).