Plastaks in Venetië  image
Marieke1983

Plastaks in Venetië

Terwijl in Nederland het luchtvaartpersoneel op de barricades staat voor de vliegtaks, heeft Venetië per 1 februari de zogenaamde plastaks ingevoerd. Het gebruik van de openbare toiletten kost sinds deze maand drie euro per keer.

De burgemeester is niet onverdeeld gelukkig met de maatregel, maar zegt dat het geld nodig is voor onderhoud van de monumentale stad en het uitbaggeren van kanalen. Het succes van de taks moet nog blijken, temeer omdat in februari het Venetiaanse carnaval plaatsvindt. De kans is groot dat toeristen zullen uitwijken naar toiletten in café’s en een donker steegje is immers ook zo gevonden.

Pispas
De Venetianen zelf betalen na het tonen van een gemeentelijke ‘pispas’ slechts 25 cent voor een bezoek aan een openbaar toilet. Toeristen kunnen voor zeven euro (in hoogseizoen negen euro) een speciale ‘wc card’ kopen. Deze geeft recht op maximaal tien toiletbezoeken. Als je online reserveert (in Venetië kun je overal draadloos internetten), kost je wc-moment maar twee euro.

Zero tolerance
Gelukkig houdt burgemeester Cacciari graag de teugels strak. In november 2008 haalde hij nog de Italiaanse krant toen hij nietsvermoedende toeristen toeblafte: ‘Idioten! Geef de duiven toch geen voer!’. Op het voeren staat in de stad - die kampt met een duivenplaag - een boete van meer dan 500 euro.

Foto 'straatscene Venetië' door dickblom.reisreporter.nl