Reykjavik

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Blijf een weekend in Reykjavik

Reykjavik,
IJsland


Een weekend in Reykjavik aan het eind van je reis vind ik een prachtige afsluiter. Na de overweldigende natuur de verrassende IJslandse cultuur.

Ik sta hier op de toren van de bekende Hallgrimskirkja en kijk in de richting van de haven. Rechts zie je de enige rooms-katholieke kathedraal van IJsland, een ontwerp van dezelfde bouwer. De kerk lijkt op een Engelse kathedraal. Je ziet ook het vuurtorentje bij de haven waar je een walvistour kunt maken, maar dat heb je misschien al in het noorden gedaan.

Wat minder bekend zijn de volgende activiteiten:
Ga vanaf het operagebouw bij de haven links naar de Kolaportid, de grote vlooienmarkt, die in een aantal hallen is gehuisvest. Inwoners huren er een kraam en er is van alles te koop: van antieke boeken tot kleding en veel eten. Er zijn kraampjes waar je haaienvlees kunt proeven, maar ik ging voor het zoete roggebrood dat in blikken wordt ingegraven in de warme grond en zo langzaam gaart. Verder zijn er jonge kunstenaars die hun werk tentoonstellen en verkopen. De hallen zijn open op zaterdag en zondag van 11 tot 5 uur. Je kunt ook zelf een kraam huren.

Huur een fiets om Reykjavik te verkennen of ga met een fietstour mee. Je komt niet alleen langs highlights, de gidsen laten je ook allerlei plekjes zien waar je kunt eten of drinken. Vertrek: vrijdag en zaterdag om 10 of 11 uur. Rechtsaf vanaf de vlooienmarkt, aan de kade Aegisgardur.

Neem vooral badkleding mee, want je kunt ook gaan zwemmen bij Nautholsvik in het zuidwesten van de stad, verder naar links, niet op de foto te zien. Hier is een strand waar het water van de warme bronnen bij Perla zo de zee instroomt. Echt warm is het niet, zo’n 15-19 graden, maar er zijn ook hot tubs van 30 graden.

Dan de laatste tip: de lekkerste pizza’s en pasta eet je bij Caruso, Austurstraeti. Mooie afsluiter toch?