Elzas en Lorraine

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Als het overal regent schijnt in de Elzas de zon!

Elzas en Lorraine,
Frankrijk


De Elzas, met schattige dorpjes die stuk voor stuk uit de Efteling lijken te zijn geplukt, kent een microklimaat doordat het gebied gelegen is tussen de bergen van de Vogezen en het Zwarte Woud. Daardoor is het er vaak [url="http://www.weeronline.nl/Europa/Frankrijk/Bergheim/4272526" target="_blank"]warm, droog en zonnig [/url]van voor- tot najaar als het in andere delen van Frankrijk en Europa minder goed weer is. Een heerlijke plek dus om naartoe te gaan als het in Nederland regent en waait.

Het is slechts 6 uur rijden naar de Elzas. De namen van dorpen en stadjes eindigen er vaak op –heim doordat het gebied vroeger bij Duitsland hoorde. Er staan ontelbaar veel vakwerkhuizen in bonte kleuren, de straten zijn geplaveid met keien, je vindt er schattige pleintjes en mooie kerken en je kunt er genieten van lekkernijen uit de streek. Probeer eens een Tarte Flambée, een heerlijke hartige taart met een zeer dunne, knisperende bodem en belegd met uien, spekjes, room en voor de liefhebber Mnster kaas. Of rij de Route du Vin en ga wijn proeven in een van de vele wijnhuizen. De Elzas staat bekend om o.a. zijn heerlijke Pinot Noir, Pinot Gris, Gewürztraminer en Cremant d’Alsace. O.a. wijnhuis[url="http://www.vins-freyburger.com/" target="_blank"] Freyburger [/url]in Bergheim heeft ongekend lekkere wijntjes en bij [url="http://www.cave-beblenheim.com/vin.php?sid=LYqO6m6fI3eLhhc&docid=510" target="_blank"]Caves du Beblenheim [/url]vind je een prachtige Cremant in een erg mooie fles.

Er zijn verschillende kleinschalige B&B’s te vinden maar kamperen bij een (wijn)boer is ook een absolute aanrader. [url="http://alsace-location-tourisme.pagesperso-orange.fr/camping.htm" target="_blank"]Camping du Vignoble[/url] in het mooie Bergheim is bijvoorbeeld een knus terrein voor 6 tenten of caravans/campers. Je staat tussen fruitbomen en kijkt uit over wijnvelden. Er zijn ook appartementen te huur.

Bergheim met zijn [url="http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b6/Bergheim-Tour.JPG/250px-Bergheim-Tour.JPG" target="_blank"]oude toegangspoort [/url]is centraal gelegen in de Elzas en vanuit hier kun je mooie wandelingen in de omgeving maken. Volg de fietsroutes of de aangegeven wandelpaden of neem een GPS mee en kies je eigen route. Leuke rondwandelingen van een paar uur kun je bijvoorbeeld maken richting dorpen Ribeauvillée, st. Hypolythe en Beblenheim.

Wil je even een heel andere omgeving, dan is een dagtocht naar de oude stad Strassbourg met zijn prachtige huizen en kathedraal een aanrader. Of trek de Vogezen in, waar kunt wandelen over bergtoppen met mooie [url="http://www.columbusmagazine.nl/europa/frankrijk/elzas_en_lorraine/reisreporter/fotos/329650.html" target="_blank"]uitzichten op heidevelden [/url]en meertjes. De wandeling rond het [url="http://fr.wikipedia.org/wiki/Lac_des_Truites" target="_blank"]Lac des Truites [/url]is een aanrader. Vergeet op de terugweg niet het dorpje Kaysersberg te bezoeken, een mooi plaatsje met leuke boetiekjes, restaurants, delicatessenzaakjes en [url="http://www.columbusmagazine.nl/europa/frankrijk/elzas_en_lorraine/reisreporter/fotos/330566.html" target="_blank"]pleinen[/url].