Henegouwen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De Gilles in Binche

Henegouwen,
België


Als je een bijzondere vorm van carnaval wilt zien raad ik je aan om op Vette Dinsdag (dit jaar op 16 februari) naar Binche in de Belgische provincie Henegouwen toe te gaan. Daar lopen dan meer dan 900 Gilles. Alleen de mannelijke inwoners, ook kinderen, mogen Gille worden.

Een Gille kan men herkennen aan zijn kostuum: een linnen pak met kleurrijke leeuwen en kronen, dat wordt opgevuld met stro, zodat vooraan en op de rug een bult ontstaat. Ze dragen klompen en een witte kraag. Op hun gezicht dragen ze een masker (zo is iedereen anoniem), en op hun hoofd een witte muts. In de middag gaan de maskers af en wordt er een grote hoed met struisvogelpluimen gedragen. Rond hun middel dragen ze een gordel met zes tot negen bellen. In hun hand hebben ze een bosje samengebonden wilgentakken, de zogenaamde ramon.
Carnaval is in Binche een serieuze aangelegenheid waarbij de regels van de traditie op Vette Dinsdag dienen te worden gerespecteerd. Daar hoort ook het jaarlijkse ontbijt met champagne en oesters bij.
Het 600 jaar oude carnaval van Binche werd in 2003 door de UNESCO toegevoegd aan de Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid.

Gilles kondigen de lente aan; ze stampen met hun klompen op de aarde om deze vruchtbaar te maken; ze worden begeleid door tamboers. Ook de bellen moeten de boze geesten verjagen. Een Gille mag alleen bewegen op muziek. De Gilles dragen een mand met sinaasappels; deze worden in de menigte gegooid. Dit kan nog wel eens uit de hand lopen. Daarom hebben de bewoners van de binnenstad uit voorzorg al grote horren met gaas voor de ramen gezet. Zorg er ook voor dat je zelf niet geraakt wordt! Of je camera. Dat zou erg jammer zijn, want het is een fotogeniek feest!