Japanse Obamania image
Cecile janisse

Japanse Obamania

Een klein stadje aan de westkust van Japan is in de greep van ware 'Obamania’. Van posters en T-shirts tot snoep, de (waarschijnlijke) Amerikaanse presidentskandidaat heeft in deze stad veel aanhangers. Het is echter niet Obama's politiek die de Japanners bezighoudt, maar zijn naam.

Obama-campagne
Het kleine Japanse stadje Obama is een grote fan van de Amerikaanse politicus Barack Obama. Enorme posters met zijn naam versieren de muren van het grootste hotel in de stad. Het feit dat de naam van de stad dezelfde is als die van de (waarschijnlijke) presidentskandidaat is voor de Japanners aanleiding voor een strak georganiseerde ‘Obama-campagne’.

Wanhopig
Obama is, zoals vele andere steden op het Japanse platteland, wanhopig op zoek naar meer toeristen. De inwoners hopen met de campagne dan ook meer aandacht te vestigen op hun stad. Mocht Barack winnen en president worden van de Verenigde Staten, dan komen er volgens Toshio Murakami, de burgemeester van Obama, geheid meer internationale toeristen op het plaatsje af.

Cadeau
Murakami heeft een jaar geleden al een verwoede poging gedaan om de stad onder de aandacht te brengen van Barack Obama door hem een cadeaupakket op te sturen. Grote kans dat het pakket nooit is aankomen - de burgemeester had Obama's huisadres van het internet geplukt. De volgende keer raadpleegt hij vast eerst de Amerikaanse ambassade.

Geboorteplaats
Barack Obama heeft wel eens eerder gegrapt over de het Japanse provincieplaatsje. Zo zou hij Obama als zijn geboorteplaats hebben opgegeven tijdens een bezoek aan Japan.