Indiase volksstam in de aanval image
PatrickF

Indiase volksstam in de aanval

De inheemse volksstam Dongria Kondh uit India maakt zich op voor de strijd tegen de mijnbouwer Vedanta. Het bedrijf wil bauxiet gaan winnen op de heilige berg van de stam in Orissa, een oostelijke deelstaat van India. De Dongria Kondh hebben barricades opgezet om dit te voorkomen.

De heilige berg
De berg die Vedanta wil afgraven is niet alleen een heilige plaats voor de Dongria Kondh maar ook een cruciaal onderdeel van het ecosysteem dat de stam voorziet van voedsel.

Nadat stamleden hadden gehoord dat Vedanta metingen wilde verrichten in het gebied, versperden zij de weg. Werknemers van Vedanta hebben de protesterende stamleden hierna meerdere malen bedreigd en de barricades zijn inmiddels verwijderd. Ongeveer honderd Dongria Kondh bevinden zich echter nog altijd langs de kant van de weg om voertuigen van Vedanta tegen te houden.

Wij zijn woedend!
De stamleden zijn nu bezig met het maken van pijlen en het scherpen van hun bijlen om te voorkomen dat Vedanta hun heilige berg zal aantasten. ‘Wij zijn woedend. Wij moeten onze macht aan Vedanta tonen’, aldus een stamlid. In augustus besloot het Indiase hooggerechtshof dat Vedanta de mijn mag bouwen op het grondgebied van de stam. Als protest hadden veertig stamleden toen al de weg naar de berg met boomstronken versperd. Ze hielden spandoeken omhoog met de tekst ‘Wij zijn Dongria Kondh. Vedanta mag onze berg niet afnemen.’

Steun
Survival International, een mensenrechtenbeweging die zich wereldwijd inzet voor inheemse volksstammen, steunt de Dongria Kondh. ‘Zij beschermen hun land tegen indringers die de berg willen plunderen’, aldus directeur Stephen Corr. 'De mijn zal de Dongria’s helemaal niets opleveren, behalve armoede en verwoesting. Survival zal hun verzet tegen Vedanta dan ook blijven ondersteunen.’