Andaman eilanden Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Jarawa-stam met uitsterven bedreigd

Gepubliceerd: 29 jan 2011
0

Een jaar na het overlijden van de 85-jarige Boa Senior, het laatst overgebleven lid van de Bo-stam op de Andaman eilanden in India, dreigt ook de buurstam Jarawa van de aardbodem te verdwijnen.

Uitsterven

Survival International dringt er bij de Indiase regering aan op het handhaven van de sluiting van de illegale autoweg die dwars door het regenwoud van de stam loopt. Ook zijn er stropers die de dieren stelen waar de stam van leeft, en brengen toeristen en andere buitenstaanders ziektes mee waar de inheemse stammen niet tegen bestand zijn. Op dit moment zijn er slechts 365 leden van de Jarawa-stam over.

Oude cultuur

De Bo, Jarawa en een aantal andere stammen leven al ruim 55.000 jaar op de Andaman eilanden en zijn daarmee afstammelingen van één van de oudste menselijke culturen op aarde. Tot 1998 was het ze gelukt om zich af te zonderen van de rest van de wereld.

Weerstand

Al in 2002 kwam het Hooggerechtshof in India met de uitspraak dat de illegale weg door het regenwoud gesloten moest worden. Helaas trekken de lokale autoriteiten zich hier niets van aan en is de weg nog steeds open. Ook binnen de regering is weerstand tegen de maatregelen. Het parlementslid van de Andaman eilanden wil namelijk de illegale autoweg openhouden en heeft vorige maand zelfs opgeroepen tot het civiliseren van de Jarawa.
Wel succesvol is de uitspraak van het hof vorig jaar tot het sluiten van het vakantieoord Barefoot India om toeristen te weren als reactie op het uitsterven van de Bo-stam.

Zelfstandigheid

Survival International blijft zich gelukkig inzetten voor het behoud van deze stam. 'De Jarawa zijn perfect in staat om hun eigen toekomst te bepalen, zolang het bos waar zij afhankelijk van zijn, wordt beschermd en anderen niet voor hen bepalen hoe zij moeten leven. De geschiedenis heeft laten zien dat pogingen om ontwikkeling op te leggen aan inheemse volken en ze te verdrijven van hun land desastreuze gevolgen hebben.', aldus de campagnevoerder voor Survival International, Sophie Grig.Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Meer India artikelen
Foto-album
Door: Noor Dekker
Sssttt: 8 beeldschone geheime strandjes

10 okt 2016, Wat een narigheid: een vol bezet strand met hordes toeristen. Gelukkig zijn er echt nog wel kustplekken die zo goed als niet opgemerkt zijn door de stroom toeristen. Columbus zet acht van deze geheime stranden voor je op een rij, zodat jij kunt ge...

0
Reisnieuws
Deze reiservaringen moet je meemaken voordat ze weg zijn

18 aug 2016, Een ding is zeker, het leven staat nooit stil. Alles lijkt mogelijk! Als reiziger moet je alle kansen grijpen en in het moment leven. De volgende 10 reiservaringen en activiteiten kun je echt niet missen, nog even en ze zijn er niet meer.

2
Reisnieuws
Dit moet je dus ECHT niet doen in Azië

10 aug 2016, Ga jij deze zomer op reis naar Azië? Dan zal het je opvallen dat de cultuurverschillen soms zo groot zijn dat je er met een vriendelijke lach en een verontschuldiging niet zomaar vanaf komt. Een beetje voorbereiding is het halve werk. Columbus Tr...

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.