Matobo NP

Het Matobo National Park staat voornamelijk bekend om zijn 'balancing rocks', gigantische opeengestapelde rotsblokken. De Matoboheuvels is een gebied van granieten heuvels en beboste valleien zo'n 35 kilometer ten zuiden van Bulawayo in het zuiden van Matobo NP. Het gebied is opgenomen op UNESCO's Werelderfgoedlijst.

Informatie over Matobo NP

Beste foto's & tips van Matobo NP

'463012' door caar '463012' door caar

ZimbabweMatobo NP

ZimbabweMatobo NP

Uil

caar

Matobo national park staat voornamelijk bekent om zijn balancing rocks maar als je goed kijk zie je naast de fantastische rock formaties ook verschillende dieren zitten.

'553372' door Joanna '553372' door Joanna

ZimbabweMatobo NP

ZimbabweMatobo NP

Matobo-jump

Joanna

Ten zuiden van Bulawayo ligt het Matobo National Park, ook wel Matopos genoemd. Het is in 1926 opgericht als ‘Rhodes Matopos National Park’, en is sinds 2003 een Unesco World Heritage site. Het is een prachtig gebied met wat wildlife en een rijke geschiedenis. Zo zijn er grotten met rotstekeningen van duizenden jaren oud en een aantal gedenkplaatsen. Het mooiste uitzicht heb je vanaf World’s View. Hier ligt het graf van Cecil Rhodes, de oprichter van Rhodesië. Hij was zo onder de indruk van deze plek dat hij er begraven wilde worden. Niet alleen voor toeristen is dit een must-see, ook schoolkinderen komen hier naartoe. Zo kwamen we een klasje tegen uit Mutare, een stad aan de andere kant van het land. Gewapend met schriften en pennen kwamen ze de rots afgelopen. Toen ze ons zagen werd het moment aangegrepen om de engelse conversatieles uit het schrift te oefenen: ‘Hawajoe’, ‘Wehajoefrom’. Een fotomoment vonden ze een goed idee, ze gingen braaf staan. Maar hey, dat wordt een saaie foto! Na een springdemonstratie van mijn kant kwamen ze helemaal in de stemming en dat leverde een paar leuke plaatjes op. Ik kwam deze weer tegen, en ik word nog steeds blij als ik deze foto zie, wat een energie stralen die jonge mannen uit!

'1090452' door Willemien '1090452' door Willemien

ZimbabweMatobo NP

ZimbabweMatobo NP

Wandelsafari in...Mat

Willemien

Mapoto’s NP ligt 55 km. ten zuidwesten van Bulawayo. We gaan daar onder leiding van een ranger een wandelsafari doen en op zoek naar neushoorns. Voordat de wandelsafari gaat beginnen, legt Cutis, de ranger, het verschil uit tussen de witte en zwarte neushoorn en de opzet van het natuurreservaat dat onderdeel is van het park. Hij werkt er als gids en onderzoeker en observeert de neushoorns iedere dag. Het Whovi natuurreservaat heeft zijn bekendheid te danken aan de aanwezigheid van een vijftigtal neushoorns, zowel de witte als de zwarte. Er is nauwelijks kleurverschil bij beide soorten, de kaken van de witte neushoorn zijn kleiner dan van de zwarte neushoorn. Door de geringe omvang van het park kunnen de dieren succesvol bewaakt worden tegen stropers. In dit park worden de neushoorns onthoornd door natuurbeschermers in de hoop dat ze door de stropers met rust worden gelaten. Hoorn groeit langzaam weer bij, net als de nagels van de mensen. Neushoornvrouwtjes kunnen zonder hun hoorns hun kleintjes niet beschermen tegen aanvallen van de grote jagers in het wild zoals de hyena. De neushoorns worden op de voet gevolgd door de bewakers van het reservaat en de bewakers weten waar de neushoorns zich bevinden. Eerst rijden we een stukje door het reservaat voordat we te voet verder gaan. Onder een dikke boom liggen moeder en kind in de schaduw uit te rusten. We benaderen de dieren op een aantal meters afstand, die ons niet als bedreiging zien. Later zien we er nog een aantal witte neushoorns van heel dichtbij. de zwarte neushoorn hebben we niet gezien. Wat was dit spannend.

Laat kaart zien