Senegal

Senegal , met ruim 13 miljoen inwoners, ligt in Afrika en wordt omringd door de landen Gambia, Mauritanië, Mali, Guinee en Guinee-Bissau. Het land is overwegend vlak, in het noorden ligt woestijn, maar het zuiden kent een rijker, meer tropisch landschap met een frisse zeebries, mooie stranden en duikmogelijkheden. Senegal staat vooral bekend om de muzikaliteit en joviale bevolking.

De hoofdstad is Dakar , waar de Dakar-rally eindigt en waardoor de hoofdstad een deel van zijn bekendheid vandaan heeft. Maar Dakar is het hele jaar door een veelzijdige, levendige stad met een moderne binnenstad, volkswijkjes en Afrikaanse en Franse architectuur. In de handelswijk Medina vindt je traditionele huizen die rondom een binnenplein gebouwd zijn, waar vaak een baobab boom staat.
Als je naar Dakar gaat, vergeet dan niet om het eiland Gorée te bezoeken. Dit eiland ligt slechts op twee kilometer afstand van de hoofdstad. In de schilderachtige omgeving zie je mooie koloniale huizen met balkonnetjes, smalle straten en je kunt er ook musea bezoeken. Het belangrijkste monument is het roze Slavenhuis La Maison des Esclaves.

Op minder dan een uurtje rijden van Dakar ligt het zoutwatermeer Lake Retba. Een eyecatcher vanwege de roze kleur en wordt ook wel Roze Meer of Lac Rose genoemd. De kleur wordt veroorzaakt bacteriën, die worden aangetrokken door het hoge zoutgehalte van het meer. De bacterie produceert een rood pigment om het zonlicht te absorberen, waardoor het meer een unieke roze kleur krijgt. De bacteriën vormen geen gevaar en je kunt gewoon zwemmen in het meer.

De stad Saint Louis heeft met zijn afbrokkelende koloniale architectuur, paardenkarren en rustige sfeer, een unieke historische charme. Het staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het oude centrum van de stad ligt op een eiland in de rivier de Senegal .

Houd je meer van natuur dan kun je een boottocht maken over de rivier Gambia en nijlpaarden gaan spotten. Van de noordelijke oever van de Gambiarivier tot de Saloumrivier zijn een groot aantal steencirkels terug te vinden. De cirkels bestaan uit tien tot twintig rechtopstaande stenen met een hoogte van ongeveer twee meter. Een andere bijzondere ervaring is een bezoek aan Noflaye , ook wel het schildpaddendorp. Er worden hier vele schildpadden opgevangen, die bijvoorbeeld met uitsterven bedreigd worden, om vervolgens te worden vrijgelaten in de reservaten. Het Niokolo-Koba Nationaal Park is het grootste natuurpark van Senegal met veel verschillende diersoorten, zoals leeuwen, panters, olifanten, gazellen en vogels.  

Voor een strandvakantie ga je naar Saly, een populaire badplaats aan de Petite Côte Senegal of naar de witte zandstranden van Somone.

Informatie over Senegal

Alle highlights van Senegal

Beste foto's & tips van Senegal

'461691' door carolienduistermaat '461691' door carolienduistermaat

Senegal

Senegal

Net besneden

carolienduistermaat

Net nadat we de grens van Gambia naar Senegal waren gepasseerd zagen we deze groep jongens langs de kant van de weg staan. Onze gids gaf direkt opdracht om te stoppen. Hij vertelde dat deze jongens onlangs waren besneden, dat dit wordt gedaan door de lokale smid en dat ze nu geld moesten inzamelen om deze smid te betalen. Ze zijn al met al ongeveer een maand van huis, afhankelijk van hun herstel en hoe snel ze het geld bij elkaar hebben. Toen we 3 dagen later terug reden stonden ze er nog.

'348543' door KHeijlaerts '348543' door KHeijlaerts

Senegal

Senegal

Lompoul woestijn

KHeijlaerts

De Lompoul woestijn en Senegal vind ik een heel bijzondere woestijn. Het is maar een klein woestijntje en wat het nog bijzonderder maakt is dat het pal aan zee ligt. Het is heel fotogeniek en het is een echte aanrader om naartoe te gaan. Wij hebben met de groep geslapen in Bedoeïenententen en ook heerlijk gegeten daar. Voor het eerst van mijn leven heb ik op de rug van een dromedaris een wandeling gemaakt door de woestijn, ik vond het echt fantastisch!

'462290' door photofreak '462290' door photofreak

Senegal

Senegal

Dorp aan de...Gambia-

photofreak

Nadat we de grens zijn gepasseerd rijden we over de Gambia-rivier. Wat ligt dit dorpje daar mooi. Deze foto heb ik gemaakt vanuit het busje want je had daar geen kans om even te stoppen.

Praktische informatie over Senegal

 • Officiele website
 • Beste reistijd
  december t/m februari
 • Internet extentie
  sn
 • Hoofdstad
  Dakar
 • Aantal inwoners
  11 miljoen
 • Oppervlakte
  4,7x Nederland
 • Reistijd
  7:20
 • Talen
  Frans
 • Religie
  moslim (94%), christelijk, inheemse geloven
 • Tijdsverschil
  1 uur vroeger
 • Tijdverschil
  1 uur vroeger
 • Telefooncode
  221
 • Voltage
  220 Volt
 • Reisadvies
  positief, maar wees waakzaam
 • Visum
  geen visum nodig
 • Douane
  geen visum nodig
 • Prikken
  DTP, Hepatitis A, anti-malaria, gele koorts, cholera-verklaring
 • Aanvlieghaven
  Dakar (DKR)
 • Nationale feestdagen
  4 april Onafhankelijkheidsdag

Kaart van Senegal en omgeving

In beeld: ’s werelds kleurrijkste meren

Bij sommige meren lijkt het net alsof er een flinke bak verf doorheen is gegooid om die bijzondere kleur te krijgen. Niks is minder waar. Het water dankt haar kleur aan de natuur. Columbus brengt acht meren met alle kleuren van de regenboog voor je in beeld.

Bij sommige meren lijkt het net alsof er een flinke bak verf doorheen is gegooid om die bijzondere kleur te krijgen. Niks is minder waar. Het water da...

Senegal, Afrika

Dankzij de opzwepende klanken van Youssou N’Dour geniet Senegalese muziek wereldfaam. Wie in het West-Afrikaanse land de muziek achterna gaat, duikt diep in de cultuur van haar bevolking – een fascinerende mix van Afrikaanse traditie en moderne westerse invloeden.

Dankzij de opzwepende klanken van Youssou N’Dour geniet Senegalese muziek wereldfaam. Wie in het West-Afrikaanse land de muziek achterna gaat, duikt d...

Door: evanruiten
Alternatieve Dakar-rally

Hubert Auriol, voormalig drievoudig kampioen van de Dakar-rally, vindt het zo jammer dat de officiële Dakar race naar Zuid-Amerika is verplaatst, dat hij van plan is om een alternatieve race door Afrika te organiseren.

Hubert Auriol, voormalig drievoudig kampioen van de Dakar-rally, vindt het zo jammer dat de officiële Dakar race naar Zuid-Amerika is verplaatst, dat...