Mauritius

Dit kleine eilandje in de Indische oceaan heeft tropische stranden, wateractiviteiten in overvloed, drukke dorpsmarkten, mooie architectuur en veel meer.Mauritius ligt 855 kilometer ten oosten van Madagaskar en 1800 kilometer ten oosten van het Afrikaanse vasteland. Het eiland heeft een totale kustlijn van 177 kilometer. Het klimaat is er subtropisch tot tropisch. De gemiddelde temperatuur ligt er van juni tot oktober zo tussen de 17 en 25 graden. In de zomer, van november tot april, variëren de temperaturen van 24 graden tot over de dertig.

Mauritius vormt samen met de eilanden Rodrigues en Réunion de Mascarenen, vernoemd naar de Portugese ontdekkingsreiziger Pedro Mascarenhas, die als een van de eersten voet aan wal zette op Mauritius .
In 1735 werd de hoofdstad Port Louis door de Fransen gesticht. Wellicht met de naam van de Franse koning Lodewijk XV in het achterhoofd. Hoewel de officiële taal in Mauritius Engels is, spreekt het merendeel van de bevolking het van het Frans afgeleide Mauritiaans Creools. 

Mauritius kenmerkt zich door de vele prachtige stranden met daarachter oprijzend laaggebergte. De hoogste top van het eiland ligt op 828 meter boven zeeniveau. Centraal op het eiland bevindt zich een plateau van ruim 600 meter hoog, gevormd door kraters, lava en ander vulkanisch gesteente. De vulkanen op het eiland zijn allemaal al lang niet meer actief.

De blauwe zee rondom het eiland is niet het enige water op het eiland: in het binnenland bevinden zich ook een aantal wondermooie meren, rivieren en watervallen.  

De nationale dans van Mauritius , séga, is bedacht door Afrikaanse slaven. Het dansen rondom een vuur, wordt voornamelijk met het bovenlichaam gedaan, omdat wild met je voeten stampen te vermoeiend is in het mulle zand. De dans kan behoorlijk opzwepend en erotisch zijn en als je geluk hebt, zie je ’s avonds op het strand locals spontaan de dans doen tijdens een strandfeestje of een barbecue. Mocht dat niet zo zijn, dan kun je altijd nog in een restaurant of bar de dans bekijken, zij het iets minder spectaculair...

Stilzitten hoeft dus niet, maar kan wel… Op de witte stranden is het goed vertoeven. Een goede combinatie voor wie van luieren houdt, maar toch nog iets wil doen in zijn vakantie.

 

Informatie over Mauritius

Alle highlights van Mauritius

Beste foto's & tips van Mauritius

'508550' door Jeannette67 '508550' door Jeannette67

Mauritius

Mauritius

Flic Flac...zonsonder

Jeannette67

In de winterperiode (bij ons zomer) is het om 18:00 uur al donker op Mauritius. Alhoewel de temperatuur aan de Noord- en Westkust lekker aangenaam is (rond de 25 graden) moet je hier natuurlijk wel rekening mee houden als je gaat. Voordeel is wel dat je voor het avondeten nog mooie foto's kunt maken van de zonsondergang. Veel verliefde stelletjes zitten op het strand van Flic en Flac met een glas bubbelwijn naar de zonsondergang te kijken. Ik was druk bezig met statief en grijsfilters, niet zo romantisch, wel heel leuk om te doen.

'329793' door awesomemore '329793' door awesomemore

Mauritius

Mauritius

Crystal Rock

awesomemore

Er wonen geen dodo’s op wat waarschijnlijk het kleinste onbewoonde eiland van Mauritius is, wel wat planten. Het mini eiland ligt zo’n 200 meter uit de kust aan de zuidwest kant van Mauritius en draagt de naam The Crystal Rock. Dat zal wel met het water te maken hebben.

'367959' door ejbaaijens '367959' door ejbaaijens

Mauritius

Mauritius

7 coloured earth...Ch

ejbaaijens

Het dorp Chamarel ligt in het zuidwesten van Mauritius en heeft twee goede redenen om er langs te gaan: de prachtige Chamarel watervallen en de gekleurde aarde (The seven coloured earth). De aarde is er zeer ongewoon. Deze gekleurde duinen zijn uniek in de wereld. Gecrëeerd door vulkanische uitbarstingen is hier een prachtig patroon ontstaan waarbij verschillende lagen elk hun eigen kleur hebben. Afhankelijk van het tijdstip van de dag en van de lichtinval zie je steeds een nieuw landschap. Soms lijkt het alsof je de schaduw ziet van een bepaalde laag, maar misschien zie je dan wel een andere, donkere, laag. Het is verboden om over het zand te lopen. Hierdoor blijft het intact voor de volgende generaties. De verschillende kleuren zijn ontstaan doordat er in het vulkanisch gesteente ijzer en aluminium zit. Ijzer kleurt bij oxidatie roodbruin en aluminium blauwachtig grijs. Door regen zijn er bijzondere glooiende heuvels ontstaan. Wij hadden geluk dat toen wij kwamen de zon fel scheen en de kleurverschillen mooi zichtbaar waren.

Praktische informatie over Mauritius

 • Officiele website
 • Beste reistijd
  juni t/m augustus
 • Internet extentie
  mu
 • Hoofdstad
  Port Louis
 • Aantal inwoners
  1,2 miljoen
 • Oppervlakte
  4x Texel
 • Reistijd
  12:30
 • Talen
  Engels
 • Religie
  hindoestaans (52%), christelijk, islam
 • Tijdsverschil
  3 uur later
 • Tijdverschil
  3 uur later
 • Telefooncode
  230
 • Voltage
  220 Volt
 • Reisadvies
  positief
 • Visum
  Nee
 • Douane
  Nee
 • Prikken
  DTP, Hepatitis A, gele koorts
 • Aanvlieghaven
  Mauritius (MRU)
 • Nationale feestdagen
  12 maart Onafhankelijkheidsdag, 15 augustus Maria Hemelvaart

Kaart van Mauritius en omgeving

Onthuld: de junglegeheimen van Mauritius

Wandelen op Mauritius betekent niet alleen strandlopen – in het binnenland wachten schitterende bossen, watervallen en meren. Trek de slippertjes uit en de wandelschoenen aan!

Wandelen op Mauritius betekent niet alleen strandlopen – in het binnenland wachten schitterende bossen, watervallen en meren. Trek de slippertjes uit...