Aswan

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Aswan image

Aswan

Aswan
Egypte
Barry1976

Dansavond met een jurk

Mijn allereerste lange reis maakte ik op mijn 24e met mijn beste vriend. We hadden geen idee waar we naar toe moesten, maar waren het er over eens dat het geen strand vakantie moest worden, maar een culturele reis. Na lang wikken en wegen besloten wij 18 dagen naar Egypte te gaan, met oké de laatste 5 dagen aan het strand van Hurghada.

Onderdeel van de reis was een mooie cruise over de nijl, van Luxor naar Aswan en weer terug. Op deze manier kom je langs alle grote tempels en zie je het land langzaam aan je voorbij trekken, een prachtige ervaring achteraf.

Halverwege de cruise werd er door het personeel medegedeeld dat wij de volgende dag een traditionele feestavond zouden hebben en gepaste kleding moesten dragen. Nu zijn wij best van het verkleden, maar jong en mannelijk als we waren moesten we er natuurlijk wel een beetje leuk en cool uitzien. Het maken van een outfit van de beschikbare lakens en kussenslopen was dan ook uitgesloten.

Gelukkig voor ons lagen wij de dag voor het feest aan de wal bij Aswan. Overdag hadden wij geen tijd om de geschikte kleding te vinden, maar in de avond kwamen er allemaal kleine bootjes met marktkooplui aangevaren. Zij verkochten ook de traditionele djellaba. Deze was ons natuurlijk op het lijf geschreven. We waren overtuigd deze moesten we hebben om goed voor de dag te komen. Ik riep djellaba naar beneden en al snel werd de eerste jurk naar boven gegooid. Even passen en na drie keer heen en weer gooien hadden we de juiste maat te pakken. Nu nog de juiste prijs zien te betalen. Nu zijn wij Nederlanders en wilde ik natuurlijk een goedkoop exemplaar. Na weer drie keer de jurk op en neer te hebben gegooid, kwamen de beste man en ik nog geen prijs overeen en ging ik voor een goedkoper, maar mooi exemplaar. De man lachte vrolijk en ik ging naar beneden om de jurk te betalen. Wij zouden morgenavond helemaal het mannetje zijn.

De bewuste avond was aangebroken en wij hezen ons in de djellaba en gingen vol verwachting naar de feestzaal. De hele avond stonden wij op de dansvloer en tegen het einde van de avond net toen wij weer wilden vertrekken vroeg één van de obers van het restaurant dat we goed konden dansen, maar waarom wij rode damesjurken aan hadden getrokken en niet gewoon de traditionele witte?

Ondanks deze blunder was het een memorabele avond met eten, thee, dansen en muziek en moeten wij er tot op de dag van vandaag nog steeds hard om lachen.