Banff NP

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Vissen, wat is daar nou aan?

Banff NP,
Canada


Vissen… wat is daar nou zo leuk aan? Eerlijk gezegd vind ik er zelf geen bal aan. Vroeger wel eens met een vriendje langs de waterkant gezeten. Zakken met chips mee, blikjes limonade en dan …. Niks… Helemaal niks. Alleen maar wachten en een beetje kletsen. Nou, dat was ik na 5 minuten al beu.

Dus toen Mr. Brown met zijn hengel en viskoffertje mij voorbij liep kon ik het niet nalaten om het te vragen. Wat is er nou zo leuk aan vissen? Eigenlijk verwachtte ik een kort en bondig antwoord. Iets in de trant van “de rust ‘ of “de spanning of je de vis wel of niet naar binnen kan halen als je hem aan de haak slaat”, maar dat was het niet. Nee, volgens Brownie is vissen een complex iets. Ik zal het gesprek van bijna een half uur hier proberen samen te vatten terwijl jij je verbeeldingskracht gebruikt.

Vissen is een doelbewuste daad. Het vergt voorbereiding. Je hebt er spullen voor nodig die je mee neemt en je moet kijken naar het weer en zo. Je kijkt waar je gaat vissen en met hoeveel hengels. Vissen is niet iets wat je zo maar doet, nee vissen is veel meer dan dat. Je neemt een thermos koffie mee en je wilt er een mooie avond van maken (Brownie had namelijk die dag al gewerkt en is daarna pas gaan vissen). Eenmaal aangekomen aan de waterkant ziet alles er even prachtig uit, de zon glinstert op de rivier en een geluksgevoel stroomt al binnen. Heerlijk helemaal alleen in de natuur. Je hebt nog geen vis gezien maar je voelt je nu al ontspannen. Je gooit je hengel uit en denkt ondertussen aan al die collega’s die nog zitten te ploeteren om de toeristen op hun wenken te bedienen (het is tenslotte in Banff dat je aan het vissen bent). En jij… geniet daardoor nog intenser van de rust. Hier geen zeurende toeristen en geen telefoon die continue rinkelt.

En terwijl je heerlijk zit te genieten en af en toe langzaam een beetje opschuift in de rivier, zie je een schaduw overkomen. Gauw kijk je omhoog waar de schaduw vandaan komt en verderop zie je een grote roofvogel vliegen. Het dier lijkt gewoon te zweven! Hij slaat niet eens met zijn vleugels en toch heeft hij best veel vaart. Je weet wel dat het een roofvogel is maar wat het precies is daar heb je geen idee van. Straks thuis even opzoeken. Achter je hoor je ineens iets ritselen en zie je een eekhoorntje uit het gras tevoorschijn komen. Die nipt even aan het water en huppelt dan weer verder. Straks uitgebreid aan de vrouw vertellen wat je gezien hebt want die vindt eekhoorntjes altijd zo schattig.

Eenmaal thuisgekomen vertel je honderduit wat je allemaal gezien hebt. Wat een geweldige dag was dit toch en je hebt geeneens een vis gevangen. En na het eten zit je lekker op de bank. Je merkt dat je veel rustiger bent dan anders en je blijft maar terugdenken aan alles wat je gezien, gehoord en geroken hebt. Wat was het weer mooi vandaag en wat heb je genoten. Eenmaal in bed val je heerlijk in slaap en de volgende ochtend besef je dat je in tijden niet zo lekker geslapen hebt. Snap je nou wat er zo leuk is aan vissen? Nee? Probeer het dan zelf maar eens, dan snapt je het wel…