Caye Caulker

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Ja zuster, nee zuster

Caye Caulker,
Belize


De verpleegsterhaai is een haai van ongeveer 3 meter lang (maximaal 4,3 meter en tot ruim 150 kilogram). Deze haai ziet er minder atletisch uit dan de meeste andere haaiensoorten. Hij heeft een stevig, rond lichaam met een platte buik. Zijn snuit is breed en afgerond. Ze worden voornamelijk in ondiepe, (sub-)tropische wateren in het westen van de Atlantische en het oosten van de Stille Oceaan aangetroffen. (bron: Wikipedia)

Ze zijn meestal ongevaarlijk voor de mens, maar kunnen als ze zich bedreigd voelen, toch stevig van zich afbijten. Deze haai staat nummer twaalf op de lijst van het ISAF, met 10 niet uitgelokte aanvallen op mensen (tussen 1580 en 2008!), waarvan geen enkele dodelijk!

In Caye Caulker hadden we een middagje uitgetrokken om te gaan snorkelen in Shark Rey Alley. Met een onderwatercameraatje dook ik samen met 8 (stoere) Amerikanen het `steegje' in. Binnen no time zaten we middenin een schol pijlstaartroggen. Niet veel later volgden er een aantal verpleegsterhaaien. Dit bleek voor de meesten hét sein te zijn om deze gave ervaring aan boord verder voort te zetten. Uiteindelijk keken ook nog twee barracuda's,toe. De gids en ik waren de enigen die zich nog in het water bevonden!