Moskou

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bruggen in een warenhuis

Moskou,
Rusland


Op het Rode Plein kan je het gebouwencomplex aan de oostkant niet missen: de prachtige handelshuizen uit 1894 , nu bekend onder de naam warenhuis Gum, vroeger een overdekte markt.
Tijdens het Sovjettijdperk waren er maar twee staatswinkels in Moskou, GUM en Tsum (hoofdwarenhuis en centraal warenhuis) De mensen stonden tot op het Rode Plein in de rij om iets te bemachtigen, maar er was nauwelijks voorraad. Nu staan de mensen niet in de rij; de gewone Moskovieten kunnen zich het niet permitteren om iets te kopen.
GUM bestaat namelijk uit meer dan 200 zeer exclusieve winkels, met exclusieve prijzen. Het complex heeft drie straten van drie verdiepingen en een aantal zijstraten, die weer verbonden zijn door bruggen. Op de kruispunten zijn fonteinen geplaatst en het geheel heeft een glazen overkapping, waardoor veel licht binnenkomt.
Toch is het niet stil in GUM. Mensen komen wel een ijsje eten of ze gaan naar de pizzeria (aan het eind bij de gekleurde parasols) De prijzen daar zijn goed te doen.