Porto

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Vanaf de oude stadsmuur

Porto,
Portugal


Vanaf de oude stadsmuur heb je net weer even een ander zicht op de Ponte Luis I en de rest van de stad. In mijn tip vertel ik hier meer over. Nu dus vooral wat info over de brug:
De Ponte Dom Luís I is een van de bekendste en meest imposante bruggen van Europa. Het is een gigantische stalen brug die geldt als het symbool voor de moderne kant van de stad Porto.

De Ponte Dom Luís I verbindt Porto met de overkant van de Douro-rivier. De brug werd aangelegd in de negentiende eeuw. Het ontwerp kwam van Téofilo Seyrig, die medewerker was van Gustave Eiffel. De brug is genoemd naar Lodewijk I, die toen koning van Portugal was.

Het opvallendste aan de brug zijn de twee wegdekken die boven elkaar lopen. Tussen de twee wegen zit een hoogteverschil van meer dan veertig meter en een stalen boogconstructie. De bovenste weg steunt op de boog en de onderste hangt eraan. De wegdekken hebben ook elk een andere functie. Het onderste wegdek is bestemd voor het stadsverkeer, terwijl op het bovenste een metrolijn loopt.