Madeira

Reisgids cover foto
foto: Columbus Reisreporter ceesie

Het vulkanische eiland Madeira vormt samen met zeven kleinere eilanden de Madeira-archipel, een autonome regio van Portugal ongeveer 700 kilometer ten westen van de Afrikaanse kust en 450 kilometer boven de Canarische eilanden. Op Madeira zijn weinig stranden te vinden, maar des te meer schilderachtige dorpjes, wandelroutes door de natuur en de wereldberoemde Madeira-wijn.

Wandelen in de natuur van Madeira

Schitterende natuur met veel exotische bloemen, ruige rotskusten, betoverende watervallen, wilde kanaries, steile bergen, tropische bossen en groene valleien, gecombineerd met het heerlijke, milde klimaat, maakt van Madeira de perfecte bestemming voor wandelaars en natuurliefhebbers. Doordat echte stranden hier nauwelijks voorkomen, blijft het massatoerisme bovendien achterwege. Het landschap van Madeira is erg divers: van de hoogvlakte Paul da Serra tot het kale maanlandschap Ponta de São Lourenço. Ook langs het kronkelige netwerk van levada’s (irrigatiekanaaltjes die de Portugezen aanlegden om water vanuit de bergen in het noorden naar het zuiden te laten stromen) liggen prachtige en avontuurlijke wandelpaden. Voorbij de kliffen, in het water van de Atlantische Oceaan, kun je prima duiken en dolfijnen en walvissen spotten.

Cultuur snuiven in de dorpen en steden van Madeira

In veel plaatsen op Madeira kun je terecht voor een traditionele, koloniale sfeer. De hoofdstad Funchal is wat dat betreft zeer de moeite waard. Hier vind je een prachtige botanische tuin vol exotische planten en verschillende vogelsoorten, gezellige markten, rustige parken, koloniale gebouwen en het wijnhuis Blandy’s Wine Lodge, waar je de echte Madeira-wijn kunt proeven. Pittoreske dorpen met een authentiek karakter zijn Curral das Freiras, Ponta de Sol en Prazeres. Ook bijzonder is Santana, een charmant dorpje waar veel traditionele driehoekige huisjes met rieten daken staan.

Madeira: het eiland zonder strand

Ben je op zoek naar zandstranden, dan is Madeira niet jouw eiland. Ben je op zoek naar prachtige natuur, koloniale dorpjes en lekker eten en drinken, dan is Madeira de perfecte bestemming!

Informatie over Madeira

Beste foto's & tips van Madeira

"En hier en daar een bui..." Woorden die ons als Lage Landers maar al te bekend in de oren klinken. En meestal is die bui hier en niet daar... Maar vana...

>>

Ningem pode sonhar por ti... Het stond er vele malen herhaald op deze muur in Funchal Het is de eerste regel van een overdenking die vrij vertaald op h...

>>

Nieuwsgierig geworden door het prachtige natuurschoon in editie 12 van Columbus, besloot ik dit eiland ook op mijn wensenlijst te zetten. Niet alleen de nat...

>>

Kaart van Madeira en omgeving

Locatie op de kaart
Laatste Madeira Artikelen

Met onze reisgids Madeira ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en artikelen.

Reisnieuws
Door: Tom Aussems
10 adembenemende kliffen

29 feb 2016, Op weinig andere plekken komt de geografie van onze aarde zo sterk tot uiting als bij steile kliffen in zee. We gingen op zoek naar de tien mooiste parels ter wereld. Vijf uitgezocht door Columbus Travel en vijf door onze Reisreporters.

0
Bizar
Door: Emily Gohres
Meest bizarre wolkenformatie ooit

04 feb 2016, Wolken kunnen vele vormen aannemen, en soms lijk je er wel een mens of dier in te zien. In Portugal verscheen er een wolk die door de bevolking 'de hand van God' werd genoemd. De foto's laten zien waarom.

1
Reportage
Madeira buiten de gebaande paden

20 nov 2015, Buiten het hoogseizoen verdient het Portugese eiland Madeira meer dan het imago van oubollig bloemeneiland. Ontdek het ruige binnenland.

0