Zuid Oostenrijk

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Krimmler watervallen

Zuid Oostenrijk,
Oostenrijk


[b]Krimmler watervallen[/b]
Een bezienswaardigheid die zeker de moeite waard is te bezoeken: de Krimmler Watervallen. Ondanks dat het een zeer toeristische aangelegenheid is, volle parkeerplaatsen en bussen vol mensen uit alle landen. Echter, wie door de toeristische kermis in het eerste gedeelte heen kan kijken en snel doorheen loopt ziet bijzonder mooie, unieke natuurschoon.
De Krimmler watervallen zijn de grootste watervallen van Europa en de op vijf na grootste van de wereld. De wandeling begint op ca. 1090 meter boven de zeespiegel en eindigt op het hoogste punt op ca. 1500 meter. Als je nog maar een klein stukje gelopen hebt zie je al de eerste waterval. Met donderend geraas valt het water naar beneden, opspattend en veel stuifwater producerend. Mooi om te zien en spectaculair. De wandeling begint in een kermis van souvenirwinkels en cafés/restaurants. Eenmaal daar doorheen loop je op een goed begaanbaar pad vrij steil omhoog. Regelmatig zijn er zgn. kansels waar je een mooi uitzicht hebt op de watervallen. In de zomermaanden (hoogseizoen) kan je verwachten dat je in file loopt, echter de meeste haken af bij de eerste uitzichtpunten. Dit zijn de wandelaars op teenslippers en Van Bommelschoenen. Niets mis met deze schoenen maar niet geschikt om dergelijke paden te bewandelen.
Halverwege de wandeling naar de bovenste waterval, op zo’n 1300 meter, is een restaurant waar de meeste wandelaars, die nog niet in het begin zijn afgehaakt, stoppen om langs de snelstromende rivier een ijsje te eten of de meegenomen broodjes te nuttigen. De echte “die hards” gaan naar de bovenste waterval. Een waarlijk steile klim, maar dat wordt beloond met mooie uitzichten. Eenmaal boven, op 1500 meter, zie je de snelstromende Krimmler Ache overgaan in een donderend geraas van de waterval die doorgaat tot op zo’n 1090 meter boven de zeespiegel. Op dit punt kan je kiezen om langs dezelfde weg weer naar beneden te gaan. Maar ook kan je doorlopen, stroomopwaarts langs de rivier . Na ca. 30 minuten kom je ook hier weer bij een Jaustenstation om wat te eten of te drinken. Ook leuk is het om op een grote steen langs de rivier te gaan zitten en te genieten van de natuur om je heen en het geluid van ruisend water. Hier is het dal wat breder dan de kloof gedurende de wandeling naar boven en kan je goed om je heen kijken, genietend van de zon (als die er is).
Voor de terugweg kan je kiezen om dezelfde weg te nemen. Maar wie niet in de stroom amechtig hijgende lichamen van de niet geoefende wandelaar wil teruglopen is er een andere mogelijkheid. Het oude Tauernpad, dat al 2000 voor Chr. is gemaakt en in 1985 is gerestaureerd. Het pad is goed aangegeven en goed onderhouden door de Östenreichse Alpen Verein. Dit pad is alleen voor de geoefende wandelaar met goede bergschoenen. Géén teenslippers, sportschoenen of andere schoenen met gladde zool, geen wandelwagens en al te kleine kinderen!! Even voorbij de bovenste waterval is een brug over de rivier. Als je even doorloopt kan je linksaf een asfaltweg op. Als je deze volgt kom je bij een tunnel. Net voor deze tunnel kan je links een wandelpad volgen. Dit pad voert door een bos over een berghelling. Het pad gaat soms erg steil (dwars op de hoogtelijnen) over stenen. Deze kunnen door het water soms glad zijn, soms loop je een stukje door een beekje. Je bent ver van het toeristische gebeuren, midden in de natuur en hoort op de achtergrond het water ruisen. Halverwege kan je kiezen het normale pad te volgen, maar je kan ook even rechts lopen om dan route nummer 40 te volgen tot onderaan de waterval. Eenmaal onderaan is het de moeite waard om links naar de waterval te lopen. Je ziet hem dan vanuit een andere hoek dan in het begin van de wandeling en zonder veel toeristen. Je wordt er wel nat. Teruglopend nog even het pad volgen, links over de brug en je staat weer in de toeristische realiteit waarna je moe maar voldaan naar de parkeerplaats kan lopen, je vergapend aan de meest waanzinnige prullaria die in de souvenir winkels zijn uitgestald.