Zuidland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Westman eilanden, niet overslaan!

Zuidland,
IJsland


Misschien wel een vergeten stukje IJsland mede door de lastige bereikbaarheid. Vanaf deze zomer zijn de mooie en bijzondere Westman-eilanden echter zowel per veerboot als per rubberen speedboot makkelijk te bereiken. De eilanden liggen op 11km ten zuiden van IJsland ongeveer ter hoogte van de Myrdalgletsjer.
Ik raad de speedboot aan omdat het je een avontuurlijk reis biedt met 50% kans op het zien van orka’s onderweg (volgens de kapitein). Daarnaast vaart de speedboot langs enkele indrukwekkende vogelrotsen tot vlakbij papegaaiduikers en alken. Pas na een bezoek aan een grot (de muziek gaat hard) meert de boot aan in de haven van Heimaey. Aanbieder is www.ribsafari.is, kosten retour ca. 60 euro. Vertrek vanuit de gloednieuwe haven bij Bakki.

Heimaey kreeg naam door de enorme vulkaanuitbarsting van 1973. Het lopen op de bijna 40 jaar oude lava en de documentaire daarover in café KRO aan de haven zijn al reden genoeg voor een bezoek. In het Pompei van het noorden (400 huizen werden bedolven) krijg je een nog intrigerender beeld.
Een klim naar de top van een van de ruim 200mtr hoge bergen rondom de haven bieden een geweldig uitzicht op hoofdeiland Heimaey en alle kleine eilanden in de verte. De klim is wel zwaar.
In de haven hangt een flinke vislucht maar wie daaraan wil ontkomen raad ik de 8km lange rondwandeling over het eiland aan. Wederom veel vogels en mooie vergezichten waarbij je o.a. het zuidelijke puntje (de winderigste plek van Europa met maar 4 dagen per jaar windstil…) bezoekt.

Je kunt Heimaey middels een dagtocht bezoeken. Wil je ook de andere eilanden zien (o.a. een van de grootste Jan v Genten populaties ter wereld) dan raad ik een overnachting aan. Oja, en een visje eten in wat lange tijd de grootste vissershaven van IJsland was hoort er natuurlijk bij.
Zie http://www.visitwestmanislands.com/english/ voor meer info.