Hongarije bezienswaardigheden

Voor een avontuurlijke vakantie naar Hongarije is het belangrijk om vooraf te weten wat de bezienswaardigheden Hongarije zijn. In het onderstaande overzicht van de highlights Hongarije, kun je zien waar je het best in Hongarije naartoe kunt gaan en waarom. Hierin staan zowel de bezienswaardigheden in de steden van Hongarije als de highlights op het platteland. Deze bezienswaardigheden bevatten gebaande paden waar het in het hoogseizoen natuurlijk druk kan worden maar ook de ongebaande paden, want daar moet je natuurlijk echt zijn als je op de Columbus Travel manier wilt reizen.

Balatonmeer

De ‘Hongaarse Zee’, het Balatonmeer is één van de belangrijkste toeristische trekpleisters waar je kunt afkoelen. Nou ja afkoelen, gemiddeld is het water maar twee meter diep, waardoor het zoete water erg snel opwarmt. In het midden kun je helemaal van de ene naar de andere kant lopen, aangezien het meer bijna in tweeën wordt gesplitst door het schiereiland Tihany. Tihany is een gezellig stadje, vooral geliefd onder wandelliefhebbers.

Eger

Eger in het noorden van Hongarije is het meest bekend vanwege zijn kasteel. Vroeger stond op de kasteelheuvel een kathedraal en daaromheen is de hele stad gebouwd. Ondergronds heeft het kasteel tunnels en bunkers waarin je alleen met een gids kunt afdalen. In juli worden de burchtspelen georganiseerd.

Nationaal Park Hortobágy

Het oudste nationale park Hortobágy NP hoort bij de Hongaarse steppe, de Puszta, een gebied dat uit halfdroog grasland bestaat. Ook zijn er moerasgebieden doordat de rivier Tisza nog wel eens buiten zijn oevers treedt.

Wijnstreken

Tussen twee rivieren en wijngaarden in de lage heuvels ligt het stadje Tokaj. Niet echt een aantrekkelijke stad, maar bekend vanwege zijn beroemde wijnen. Het eeuwenoude kelderdoolhof dat als wijnkelder werd gebruikt, bestaat uit 24 gangen. Hier worden rondleidingen gegeven en kun je wijn proeven. Als je alleen van rode wijn houdt, hoef je hier niet heen te gaan want de tokayerwijnen zijn allemaal wit.

Donauknie

Danube Bend, ook wel Donauknie genoemd, is het gebied waar de Donau een scherpe bocht maakt door de heuvels. Het is een prachtig landschap waar je kunt wandelen, maar ook waar je knusse plaatsen kunt bezoeken aan de rechteroever, zoals de steden Esztergom, Visegrád en Vác. Aan de linkeroever vind je vooral kleine dorpen.

De Hongaarse laagvlakte

De Great Plain, Hongaarse laagvlakte of Alföld, ligt in het zuidoosten van Hongarije. De belangrijkste toeristische steden zijn Eger, Miskolc, Sárospatak, Pásztó, die allemaal bekend om hun wijnen. Het noordelijke gedeelte vind je dorpsleven, tradities, helende spa's, steden met mooie architectuur. Het zuiden is met zijn eindeloze steppen, genaamd de Hongaarse poesta, levendige steden, geneeskrachtige baden en dorpjes.

Héviz

Ten westen van het Balatonmeer lig Héviz, waar je het grootste meer met thermaalwater vind in heel Europa. Veel bezoekers komen hiernaartoe voor het water, die geneeskrachtig kan werken op aandoeningen zoals reuma.

Szentendre

Het charmante Szentendre ligt met zijn mediterrane sfeer en levendig kunstleven vlakbij Boedapest. Je vindt er tientallen musea van de stad, galeries en de kerken zijn ook de moeite waard. Probeer de weekenden hier wel te vermijden in de zomermaanden.

Szeged

De culturele hoofdstad van de Hongaarse laagvlakte is Szeged. De stad is vol met in het oog springende bezienswaardigheden, studenten, cafés, groen en de altijd aanwezige Tisza rivier.

Hollókö

Het bestaat maar uit twee straten, desondanks is Hollókö een van de meest mooiste dorpjes in Hongarije. De witgekalkte huisjes zijn weinig veranderd sinds hun bouw in de 17e en 18e eeuw. Het zijn pure voorbeelden van volksarchitectuur en het staat al jaren op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Aan te raden is om hier een nachtje te boeken in een van de huisjes die boekbaar zijn gesteld.

Wil je meer reisinspiratie? Klik rechtsboven op één van de vele steden, regio's en highlights van Hongarije voor nog meer hoogtepunten.

Informatie over Hongarije