Wales

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Underground

Wales,
Groot-Brittannië


Wat doe je als het buiten regent? Onderduiken en een flink eind ook. Hier zijn we in de zilver-lood mijnen van Llywernog. Je kunt de oude gebouwen en machines buiten bekijken. Er zijn een aantal video's te zien over hoe het leven er destijds aan toeging. Dat was niet al te best. De mannen die er werkten haalden vaak hun 40ste levens jaar niet. Tegen die tijd waren ze al ruim 30 jaar onder de grond geweest. De zoons gingen vaak namelijk al voor hun 10e mee naar de mijnen om hun vaders en broers te helpen. Geen pretje dus. Nu kunnen de kinderen hun geluk beproeven door met een zeef zilverstukjes tussen de stenen vandaan te zeven. Helaas hadden onze kids geen geluk, maar het was wel erg leuk om te doen.

Op de foto zie je onze gids die laat zien hoe het werk er destijds aan toe ging. Tijdens de ondergrondse tour werd iedereen voorzien van een helm met hoofdlamp, maar die waren op dit moment uit. De mijnwerkers werkten bij kaarslicht en dan is het wel heel donker zo onder de grond.

Door de hedendaagse techniek kun je nog fotograferen op iso 25600..... Diafragma f/1.4 en een sluitertijd van 1/200s. Uit het handje gefotografeerd met een manual focus lens. Natuurlijk zie je bij dit sort iso waarden dan ruis, maar ik vond het voor de sfeer van de foto niet zo’n probleem. De foto is naar zwart/ wit omgezet. Ik ben benieuwd wat jullie er van vinden.