Groot-Brittannië bezienswaardigheden

Voor een avontuurlijke vakantie naar Groot-Brittannië is het belangrijk om vooraf te weten wat de bezienswaardigheden Groot-Brittannië zijn. In het onderstaande overzicht van de highlights Groot-Brittannië, kun je zien waar je het best in Groot-Brittannië naartoe kunt gaan en waarom. Hierin staan zowel de bezienswaardigheden in de steden van Groot-Brittannië als de highlights op het platteland. Deze bezienswaardigheden bevatten gebaande paden waar het in het hoogseizoen natuurlijk druk kan worden maar ook de ongebaande paden, want daar moet je natuurlijk echt zijn als je op de Columbus Travel manier wilt reizen.

Orkney-eilanden

Van de 70 Orkney-eilanden zijn er maar twintig bewoond. Kirkwall is hiervan de hoofdstad. Op de eilanden liggen nog veel restanten van vroegere bewoners - de Kelten en Noormannen -, de steencirkels zijn hievan het meest bekende voorbeeld. Ook kun je wandelen langs restanten van de Vikingen-cultuur. Skara Brae is een van de bestbewaarde prehistorische steden ter wereld en ligt op het eiland Mainland.

Monster van Lochness

Dit wel of niet bestaande monster is een van de grootste trekpleisters van Schotland. Volgens de legende leeft dit monster in Loch Ness, een groot, diep en mysterieus meer. De legende leeft al sinds mensenheugenis in dit water, maar waarschijnlijk zal nooit bewezen worden of hij echt bestaat. Zo zullen er ook altijd toeristen blijven komen...

Ben Nevis

Hoogste berg van Groot-Brittannië, Ben Nevis, is 1344 meter hoog. Zo'n 355 dagen in het jaar is zijn top gehuld in wolken, een dag in het jaar heb je vrij uitzicht vanaf de summit. De berg is erg populair en wordt jaarlijks beklommen door zo’n 100.000 mensen. Op de top vind je een ruïne van een oud weerstation dat al meer dan honderd jaar niet meer in gebruik is. Toen 'ie nog werkte werd de berg dagelijks beklommen door medewerkers van het station.

Spookkasteel Barcaldine

Dit kasteel uit de zestiende eeuw, wordt bewoond door de familie Campbell. Het verhaal doet de ronde dat het kasteel behekst is door de geest van Henriette Campbell, die op winderige avonden in een blauwe jurk op de piano speelt. Het kasteel staat in Oban, een klein havenstadje met veel whisky distilleerderijen.

Snowdonia National Park

Dit park is een bekend gebied in Wales. Je vind er van alles, van lange stranden tot middelhoge bergtoppen. Groot-Brittannië bevat maar drie nationale parken en dit is er een van. Het gebied is uitstekend geschikt voor mensen die van de natuur, wandelen en/of klimmen houden. Het park is vernoemd naar de hoogste berg van het park: de Snowdonia.

Lake District

Lake District NP ligt in het zuidoosten van Cumbria, een van de mooiste natuurgebieden van het land. Een landschap met een grote diversiteit aan natuur: meren, bergen, dichte bossen, beken, watervallen, groene heuvels. Veel schrijvers werden geïnspireerd door dit gebied, waaronder Beatrix Potter.

Stonehenge

Stonehenge is een plaats nabij Amesbury, het is een prehistorische constructie, uit grote stenen opgetrokken die in een cirkel zijn geplaatst. Ze werden waarschijnlijk 2500-2000 voor Christus zo neergezet, de greppel om de stenen heen zou duizend jaar ouder te zijn. Voor welk doel de stonehenges werden gebruikt is nog steeds niet helemaal duidelijk, wel zijn er veel speculaties. Ze zijn in ieder geval interessant genoeg voor een omweg.

Brecons Beacons

Weg van de chaos van de stad biedt Brecons Beacons een spectaculair landschap rijk aan natuurlijke schoonheid. Of je nu op zoek bent naar uitdagende wandelingen, grote open landschappen of afgelegen watervallen, de Brecon Beacons heeft het allemaal.

Devils Bridge

Devils Bridge watervallen is een wereldberoemde toeristische attractie op een paar kilometer van Aberystwyth. De unieke watervallen trekken jaarlijks vele bezoekers. Je kunt kiezen tussen twee wandelpaden.

Hadrian's Wall

Hadrian’s wall is waarschijnlijk een van de beroemdste overblijfselen in Engeland uit de Romeinse tijd. Neem de wandelroute langs nog meer Romeinse nederzettingen en forten. Uitrusten is ook goed mogelijk, je komt namelijk langs gezellige pubs, marktjes en uitzichtpunten.

Isle of Man

Gelegen tussen de kusten van Engeland, Schotland, Ierland en Wales, in het midden van de Ierse Zee, vind je Isle of Man. Met een lange kustlijn, prachtige natuurlijke landschappen en ongerepte stranden, is het eiland een perfecte vakantie bestemming.

Pembrokeshire

Met diverse prijzen voor de kwaliteit van de kustlijn is de graafschap Pembrokeshire een hemel voor zwemmers, strandjutters, wildlife spotters, wandelaars en outdoor avonturiers. De pittoreske stadjes zoals Tenby, Fishguard en Haverfordwest zijn ook een bezoek waard.

Cornwall

Je kunt bijna niet westelijker gaan dan het oude Keltische koninkrijk van Cornwall, met een wildste kustlijn en prachtige stranden. Verken de koepels van het Eden Project, proef culinaire hoogstandjes of relax op de Scilly eilanden.

The Cotswolds

Glorieuze dorpen met prachtige honingkleurige herenhuizen, rieten huizen, kerken, gammele hofjes … dat is wat bezoekers naar The Cotswolds trekt.

Stratford-upon-Avon

Stratford upon Avon is de geboorteplaats van Shakespeare , waar je onder andere vijf bewaard gebleven Tudor huizen, tuinen en het Royal Shakespeare Theater vindt. Het vormt als het ware een levende plattegrond van waar Shakespeare heeft geleefd. Bezoek het Anne Hathaway’s Cottage, het Blenheim Palace of Coughton Courd.

Peak District

Verassend genoeg zul je niet veel pieken vinden in het Peak District, maar wel kilometers heuvels, dalen, rotsen, weelderige landbouwgrond en kleine dorpjes aantreffen. Aantrekkelijk voor outdoorfanatiekelingen, fietsers, wandelaars en klimmers.

Wil je meer reisinspiratie? Klik rechtsboven op één van de vele steden, regio's en highlights van Groot-Brittannië voor nog meer hoogtepunten.

Informatie over Groot-Brittannië