Trodosgebergte

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Cypriotische koffie

Trodosgebergte,
Cyprus


Tijdens onze excursie in een klein busje naar het Troodos gebergte, was Arsos het eerste dopje wat we aandeden, een erg schilderachtig leuk bergdorpje. Hier kregen we ons beloofde typisch Cypriotische ontbijtje, dat overigens erg lekker was, met een lekkere sterke koffie erbij. De dorpsbewoners, voornamelijk ouderen, zaten ook bij het dorpscafeetje aan de koffie.

Cypriotische koffie wordt geserveerd in kleine kopjes, gewoonlijk met een glas koud water erbij. Het wordt gezet in kleine potjes die traditioneel uit koper worden vervaardigd, met grote handvatten, ze zijn breed van onder en lopen smal toe naar de boven, de “mbrikia”. De “mbrikia” wordt meestal verwarmd op een kachel. Tegen het kookpunt ontstaat er een laagje schuim. De koffie is klaar als het omhoog begint te komen. De koffie is sterk en wordt langzaam gedronken. De dikke laag op de bodem van het kopje drink je niet, die wordt alleen gebruikt door waarzeggers. Als de koffie op is, wordt het kopje omgedraaid op een klein bordje. In de patronen die ontstaan in de opgedroogde prut kunnen ze de toekomst lezen van de koffiedrinker. Dat is wat de waarzeggers zeggen....