Vlaams-Brabant

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Gespieste kever?

Vlaams-Brabant,
België


Het Ladeuzeplein is het grootste plein in Leuven qua oppervlakte en werd genoemd naar de voormalige rector magnificus van de KU Leuven, Monseigneur Paulin Ladeuze.
Het Ladeuzeplein wordt gedomineerd door de monumentale bibliotheek van de KU Leuven. Alhoewel het neo-renaissance uitzicht anders doet vermoeden, is dit een eerder recent gebouw, daterend uit 1921. Het gebouw was een gift van het Amerikaanse volk aan de stad Leuven nadat de oorspronkelijke bibliotheek uit de 17de eeuw gelegen aan de Naamsestraat, in augustus 1914 bij het begin van de Eerste Wereldoorlog, werd platgebrand door de Duitse bezetter.
Na de Eerste Wereldoorlog werd het standbeeld van Sylvain Van de Weyer vanaf het Martelarenplein, aan het station, naar het Ladeuzeplein overgebracht. Bij de heraanleg in de jaren '90 werd er echter een ondergrondse parking voor 750 voertuigen aangelegd, die het gewicht van het beeld niet kon dragen; het beeld verhuisde opnieuw, ditmaal naar een rotonde op de Kapucijnenvoer. In 2005 plaatste kunstenaar Jan Fabre een nieuw monument op het plein: de Totem, een 23 meter hoge inox naald met daarop een omgekeerde kever gespiest is een geschenk van de KU Leuven aan de stad Leuven ter gelegenheid van de 575ste verjaardag van de universiteit. (Wikipedia)