Luik

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Rue des Mineurs 9

Luik,
België


De Rue des Mineurs in Luik is eigenlijk een wat weggemoffeld onooglijk kasseistenen straatje tussen de wat bredere Place du Marché aan de zuidkant, met zijn gezellige restaurantjes, terrasjes en diverse winkeltjes-van-sinkeltjes, en de wat statigere Rue Hors-Château aan de noordkant, met de imposante Église Saint-Antoine en zijn statige baksteenpanden.

Het zijn hier meest bovenwoningen in Mineur. Ogenschijnlijk onbewoond maar ik heb een gerafeld gordijn zien bewegen. Meer dan één. De onderbuurt wordt bezet door een wedkantoortje, leegstaande panden, een tabaks-/krantenkioskje, een belwinkel en een soort van kunsthandel/antiquariaat. Er is een bushalte maar ik heb geen bus gezien.

En dan is daar het geheimzinnig mysterieuze pand op numéro neuf...

Wat zich achter de felkleurige graffiti-art rolluiken afspeelt, tart elke verbeelding. Men fluistert voodoo. Zwarte kunst. Stille kracht. Chaos. Klaas H. Het valt op dat er niemand direct langs het pand loopt. Durft te lopen? Het motregent. Verderop niet. Ik vraag me af of het nou beter is dat de luiken neer zijn of juist niet. Wat kan het daglicht niet verdragen? Ik moet drie keer afdrukken voordat de foto lukt. Vreemd. Gauw doorlopen.

Rue des Mineurs nummer 9... brrr...