Muscat

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De voetwassing

Muscat,
Oman


Op de foto zien we de zaal waar de gelovigen de voeten wassen. Alleen zo`n ruimte is al mooi en bijzonder.
In tegenstelling tot de Al Zayed moskee in Abu Dhabi is de Sultan Qaboos Grand Mosque een stuk minder protserig. Hij is misschien niet veel kleiner, maar is meer ingetogen in zijn grootsheid. En weer lijkt die wedstrijd boven te komen tussen deze staten "wie heeft de grootste van alle gebouwen".
Als je er dan toch bent, bezoek dan niet alleen de grote gebedszaal, maar ook de separate zaal voor de vrouwen, de rondgangen en breng zeker ook een bezoek aan de bibliotheek.
Ga daar eens, als je dat al wil en durft, in gesprek met de dames, je zult versteld staan van de openheid en de interesse in andere culturen of gedachtes.
Bij ons bezoek zat ik aan de dadels, de thee en het water en had het met de dames en in het bijzonder met Samira, een uitermate goed gesprek over de wereld, de opvoeding van kinderen, adviezen over hoe om te gaan met drugs en over werk en over de wereld in zijn algemeenheid.
Uiteindelijk kwamen we natuurlijk ook op geloof.
Mijn conclusie na dit gesprek met Samira was dat als we allemaal in deze wereld hetzelfde zouden denken en handelen zoals zij, er geen oorlogen zouden zijn. Ze zei "wij hebben allemaal dezelfde god, alleen een andere profeet en we zijn gebonden de ander te behandelen zoals wijzelf behandeld willen worden". Echt een ontwapenend en verrassend gesprek van bijna 1 1/2 uur. Mijn vrouw werd na dit gesprek innig omhelst, we kregen een cadeau en ik mocht een foto nemen en eerlijk is braaf, ik kreeg een brok in mijn keel. Een ontmoeting om nooit te vergeten.