Inle Lake

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Fietsen langs weeshuizen aan het Inle meer

Inle Lake,
Myanmar


Op de oostelijke oever van het Inle meer liggen aan de weg van 'Nyaung Shwe' naar 'Maing Thauk' diverse jongens- en meisjesweeshuizen welke door de Birmese staat niet ondersteund worden.
Rondom het Inle meer liggen meer weeshuizen, vaak niet als dusdanig herkenbaar. Vraag ernaar onderweg of in jouw hotel, ze weten meestal de adressen wel.
De deels geasfalteerde, deels onverharde weg is redelijk te fietsen maar de te volgen route is door de vele bochten niet overal duidelijk. Laat in je hotel de namen van de weeshuizen en dorpen of wijken waarin ze liggen in het Birmees opschrijven, zodat je dit onderweg steeds kunt laten zien.
Na een half uur fietsen ligt In de wijk 'Aung Kyan Tha Quarter' van 'Nyaung Shwe' in een bocht aan de rechterkant een school. Aan de eerste zijweg na de school ligt het katholieke 'Br. Felice's Orphanage'.
Na anderhalf uur fietsen (9 km.) ligt in 'Maing Thauk' aan de linkerkant een weeshuis voor meisjes. Een klein stukje verderop ligt een jongensweeshuis. Beide weeshuizen worden vanuit Nederland ondersteund door de stichting 'Care for Children'.
Geef datgene dat je wil achterlaten zo onopvallend mogelijk óf als je met iemand van de leiding alléén bent. Helaas moeten ze vaak de gedoneerde dollars weer afstaan aan mannetjes van de regering die echt wel weten waarom westerlingen komen. Ook mooie spulletjes die goed te verkopen zijn verdwijnen op deze manier weer. In Myanmar mogen burgers van toeristen NIETS aannemen of dit onverwijld melden, Birmese burgers mogen géén dollars in hun bezit hebben!
De bezoeken aan de weeshuizen zijn ook bijzonder indrukwekkend. In de huizen hangt een zeer prettige sfeer, de kinderen zijn meestal erg vrolijk, de leiding is lief en zorgzaam. Ze streven ernaar zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn en hebben vaak een groentetuin.
Er is vooral behoefte aan kleding, dekens, medicijnen en schoolspullen. Behalve medicijnen zijn deze in het land zélf makkelijk en goedkoop aan te schaffen (voor de toeristen dan!).
Nog enkele algemene tips voor de fietstocht:
*je fietst door een prachtig landschap met onderweg kleine dorpjes
*let bij de keuze van de fiets vooral op de hoogte van het stuur, de hele weg met de knieën ertegen fietst niet prettig
*zorg dat je vóór donker weer terug bent, er is geen enkele straatverlichting!
*de weeshuizen in 'Maing Thauk' zijn ook per boot bereikbaar, een half uur over het Inle meer en 10 min. lopen
www.[url="http://careforchildren.nu" target="_blank"]careforchildren.nu[/url]