Mongolië

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Reisgenoten vinden voor een tour door Mongolië

Mongolië


Mongolië is een fantastisch land om door heen te reizen. Het land is tien keer zo groot als Frankrijk, terwijl er slechts drie miljoen mensen leven. Hiervan woont de helft in de hoofdstad. Het land kenmerkt zich door haar prachtige, uitgestrekte landschappen met slechts hier en daar een klein gerkamp of dorpje. Verharde wegen zijn er nauwelijks, bewegwijzering en openbaar vervoer is er al helemaal niet.

Hoe reis je dan door Mongolië? Als toerist is het gebruikelijk om een privé chauffeur en gids te huren. Zij kennen de weg, weten bij welke gerkampen je kan logeren (en ook niet onhandig, waar de gerkampen zich bevinden) en tevens kunnen ze als tolk optreden en voor je koken. Je kunt met deze chauffeur en gids tours maken variërend van een paar dagen tot drie weken.

Mijn eerste tip: Zoek je chauffeur en gids via een lokaal bureau of guesthouse in Ulaan Bataar i.p.v. via een Nederlands bureau. Dit scheelt veel geld. Wij namen bijvoorbeeld contact op met het Khongor guesthouse, omdat deze goed aangeschreven stond op internet, maar er zijn talloze plekken die dit voor je kunnen verzorgen. Als je met z’n tweeën een chauffeur en gids huurt, kun je echter nog steeds rekenen op zo’n 90 euro per persoon per dag. Je krijgt dan wel een prima 4WD-auto, maar voor ons was dit boven budget.

Mijn tweede tip daarom: Zoek reisgenoten! Bij elke extra reisgenoot dalen je kosten per dag per persoon significant en als je een groepje van zes vormt, kost een tour nog maar 45 euro per persoon per dag. Je reist dan in een oud Russisch busje i.p.v. per 4WD. Hoe je die reisgenoten vindt?
- Begin minstens een maand van te voren.
- Plaats een oproep op de Facebookpagina ‘Travellers of Mongolia’. Deze is speciaal opgericht om reisgenoten te vinden en is dus heel handig.
- Plaats een oproep op ‘Lonely Planet Thornthree’.
- Benader de guesthouses in Ulaan Bataar met de vraag of ze reeds aanvragen van andere reizigers hebben ontvangen voor dezelfde data en duur.

Wij hadden binnen no-time vier reisgenoten gevonden en naast goedkoop, is het ook veel gezelliger!