Petra

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bontgekleurde

Petra,
Jordanië


(Svp volledig openen) Dit is het landschap rond de historische stad Petra, die door de Nabateeërs volledig is uitgehakt uit roze-rode rotsen. De naam Petra is afkomstig van het Hebreeuwse Selai, wat rots betekent. De combinatie van natuur en architectuur gaan hier uitstekend hand in hand.
In de poreuze zandsteen zit ijzeroxidatie waardoor de rotswanden roze-rood kleuren. Zwavel en bitumen zorgen voor de gele en grijszwarte tinten. De combinatie met de altijd wisselende inval van zonnestralen zorgt voor een schitterend kleurenpalet.
De Nabateeërs noemden hun stad “Raqmu” (bontgekleurde). Zij waren afkomstig van het Arabisch schiereiland en rond 600 v. Chr. kwamen ze in dit rotsige dal in het koninkrijk Edom. Op het hoogtepunt woonden hier 60.000 mensen.
De Nabateeërs bewerkten de rotswanden met alleen maar een hamer en een beitel. Ook is bekend dat ze geen gebruik van slaven hebben gemaakt.
De welvaart van Petra was voornamelijk te danken aan de strategische ligging, een monopolie op de handelswegen tussen Egypte, Arabië, India en China. Handelaren betaalden tol om hun waar, dat bestond uit mirre, wierook, specerijen en kruiden, te beschermen tegen overvallers.