Bali reisinfo

Tussen Java en Lombok ligt het Indonesische eiland Bali. Het is een klein eiland maar dankzij de geweldige natuur en de vriendelijke bevolking is Bali de meest populaire vakantiebestemming binnen Indonesië. Naast lange stranden vind je op Bali fotogenieke rijstvelden, vulkanen en dichtbegroeide hellingen.
De bevolking van Bali is overwegend Hindoe. Dit geloof uit zich vooral in de vele tempels en ceremonies en verder de kleine dagelijkse offers die je overal langs de straat, in huizen en in tuinen tegenkomt.

 

Spiritualiteit is de rode draad door het leven op Bali. Ondanks de eeuwenlange invloed van andere culturen en het huidige massatoerisme is er weinig veranderd aan de authentieke levenswijze op het eiland. Tel daar de niet te evenaren schoonheid van het landschap en de gastvrijheid van de bevolking bij op en je hebt een fantastische vakantiebestemming. In twee weken Bali zal je een groot aantal ceremonies en crematies tegenkomen en (als je het vraagt) kunnen meemaken. Bali is ook druk. Daar zijn het massatoerisme en de ruim drie miljoen inwoners op een stuk grond ter grootte van Gelderland debet aan. Vermijd dan ook het toeristische zuiden, de grote toeristische attracties en de hectische hoofdwegen. Hier vind je niet het echte Bali. Dat ligt aan de achterweggetjes (per auto) en tussen de rijstvelden (te voet). Columbus is in alle regio's geweest. Sla het minder interessante westen en noorden over, dan heb je meer tijd voor het oosten en het centrale gedeelte. Aan de kust (met name in het westen en het noorden) schijnt de zon veel vaker dan in het hoger gelegen en dus vruchtbaardere, groenere binnenland. 

Deze informatie is door ons met de grootst mogelijke zorg samengesteld.
Mocht je desondanks fouten vinden of aanvullingen hebben, mail ons die dan. Dank je wel!

Highlights van Bali

Duiken en snorkelen

Dankzij het uitbundige onderwaterleven is het duiken en snorkelen over en rond de koraalriffen van Bali een echte aanrader. Naast vele soorten tropische vissen in grote hoeveelheden zijn er regelmatig schildpadden te zien en af en toe haaien en dolfijnen. Er zijn meerdere duiklocaties; een van de beste plekken is Menjangan, een onbewoond eiland. Ook Tulamben, een gebied waar veel scheepswrakken liggen, en het kustplaatsje Lovina zijn aanraders. Verschillende duikscholen bieden trips aan naar alle duiklocaties, met daarbij vervoer en eten en drinken. Ook snorkelen kan goed voor de kust. Nog geen duikcertificaat? Bali is een goede locatie voor een duikcursus, let wel op dat je kiest voor een duikschool met gekwalificeerde instructeurs.
www.lovinadive.com

 

Ubud en omgeving

Al sinds de negentiende eeuw staat Ubud bekend als kunstenaarsdorp. Er is veel te doen op het gebied van muziek- en dansvoorstellingen, houtsnijwerk en schilderkunst. De invloed van westerse schilders is goed terug te vinden in veel van de schilderijen – onder andere Nederlandse schilders als Bonnet en Hofker kwamen vanaf de jaren dertig naar Ubud om te schilderen, bleven hangen en gaven les aan Balinese kunstenaars. Rondom Ubud zijn verschillende dorpen waar de bewoners zich bezighouden met verschillende vormen van weven. De methoden worden binnen de familie doorgegeven, waardoor dorpen vaak gespecialiseerd zijn in een bepaalde weefmethode.

 

Bezoek de tempels

De meeste bewoners op Bali zijn Hindoestaans. Voor de bewoners is religie een dagelijkse bezigheid en daarom zijn de tempels erg belangrijk. Omdat elk dorp verplicht is minstens drie tempels te bouwen, zijn er ondertussen rond de twintigduizend op het eiland te vinden. De belangrijkste tempels van het eiland worden de Kayangan Jagat genoemd. Deze zijn van onschatbare waarde voor de Balinezen. Ze zijn strategisch over het eiland geplaatst, op ruige kliffen en hoge bergtoppen, en zouden volgens de Hindoestanen het eiland en haar bewoners beschermen. Besakih is de moedertempel van Bali en dateert volgens de overlevering uit de prehistorie. Het is geplaatst op de heiligste en hoogste berg van het eiland. Hoewel er een flinke wandeling voor gemaakt moet worden, trekt de tempel vele Balinezen. Trek wel even een sarong en een bloesje aan voordat je de tempels van Bali binnenloopt – er wordt een strikte kledingcode gehanteerd.

 

Surfen

Met haar tropisch klimaat en vele verschillende golven is Bali een waar surfmekka. Zet je angsten aan de kant en trotseer de zee. Het zuiden van het eiland heeft de beste surf ‘breaks’. Let wel, deze golven zijn niet bedoeld voor onervaren surfers – in de Indische Oceaan kunnen de golven uitgroeien tot ware monsters van soms wel vijf meter. Maar ook voor de beginnende surfer zijn er genoeg ‘breaks’ te vinden op het eiland. De beste plek om te leren surfen of gewoon de surfsfeer te proeven is Kuta. Hier vind je vele surfwinkels die surfboarden en zwemkleding verkopen en in tegenstelling tot andere surfspots zijn er geen koralen of rotsen waar je je aan kan openhalen. Ook zijn de golven hier niet al te intimiderend.

Laatste Bali Artikelen

Met onze reisgids Bali ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en artikelen.

Voordeel
Door: Emily Gohres
De 50 beste voordeeltips van 2015

21 dec 2015, We hebben het afgelopen jaar veel artikelen geschreven over hoe je zo voordelig mogelijk kunt reizen. Nu het einde van het jaar in zicht is, brengen we je een overzicht van al onze super handige voordeeltips uit 2015. Doe er je voordeel mee in 2016.

1
Reportage
Zo ervaar je spiritueel Bali

07 okt 2015, Gouden tips om je eerste of volgende trip naar Bali een onvergetelijk spiritueel tintje te geven.

0
Community
De mooiste uitzichten van bovenaf

08 sep 2015, De Reisreporters van Columbus Travel delen op onze community elke dag tips en foto's met medereizigers. De meest bijzondere tips krijgen een eervolle vermelding op onze website. Zoals deze: de volgende 10 uitzichten nemen je mee naar grote hoogtes...

2