Assam

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Weven op Majuli.

Assam,
India


Majuli is het grootste bewoonde riviereiland ter wereld. De Brahmaputra aan de zuidkant en een tweetal vertakkende stromen in het noorden vormen de grenzen van dit bijzondere gebied in het Noordoosten van India.

Majuli is het centrum van het Neo-Vaishnavinisme, een hindoeïstische stroming die propageert dat mannen zich voor korte of langere tijd wijden aan het eenvoudige leven in een klooster. Deze Satra's zijn zeer de moeite waard om te bezoeken. Een aantal leggen zich toe op dans en toneel alsook het vervaardigen van kunstartikelen die hierbij gebruikt worden zoals maskers en kostuums.

Onderweg van de ene satra naar de andere zagen wij deze vrouw bezig met een traditioneel weefwerk. Lange sjaals worden gemaakt door strengen van de juiste kleur op te spannen tussen twee paaltjes die een meter of tien uit elkaar staan. Gecontreerd is deze dame hier bezig om de juiste draden bij elkaar te zoeken voor de volgende haal. Prachtig om haar bezig te zien.

Majuli is bereikbaar over de weg op de noordoever van de Brahmaputra via North Lakhmipur. Maar veel leuker is de reis via het zuiden: vanaf de kant van Jorhat steken meerdere keren per dag ferries de machtige Brahmaputra over. Op de eenvoudige houten schepen staan maximaal 3 auto's op centimers afstand naast elkaar. Vrouwen zitten onder in de kajuit terwijl op het dak de mannen en stoere jongens de opgestelde motoren en brommers in de gaten houden. Het vertrekpunt op de zuidoever bevindt zich vlakbij Molai Forest, zie hiervoor mijn foto van Jadav Payeng elders op deze site.

Op Majuli bevinden zich een aantal eenvoudige accommodaties. Het door de deelstaat gerunde tourist resort is redelijk goed en ligt vrij centraal ten opzichte van de belangrijkste satra's.