Bumthang

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Uit het paradijs gezet

Bumthang,
Bhutan


Het bijwonen van een festival (tshechu) is een bijzondere gebeurtenis; niet alleen is het goed voor het karma, het is ook een gelegenheid om elkaar weer te zien na een half jaar hard werken.
De tsechu wordt rond de 10e dag van de Bhutanese maankalender gevierd,variërend, maar vooral in oktober en mei. Tijdens de tshechu worden gemaskerde dansen opgevoerd door de monniken van een klooster. Families (en wij ) installeren zich compleet met kleedjes en picknickmanden langs de rand van de dansvloer.
Monniken voeren dansen uit, die verhalen uit het leven van Guru Rinpoche, de Indiase meester en beschermheilige van Bhutan, uitbeelden. Hier zie je de dans van Ging en Tsholing.
Ging, een paradijsbewoner, draagt een stoffen tijgervel, een dierenmasker en een trommel. Hij kijkt door de mond van het masker, de ogen van het masker zijn afgedekt.
Op zijn hoofd draagt hij de vlam en de drie parels van het boeddhisme. Verder komen op het masker de slechte eigenschappen van een mens in de vorm van doodshoofden voor: onwetendheid, hebzucht, jaloezie, trots en boosheid.
Ging verjaagt met veel tamtam de Tsholing (de duivel in het groene gewaad), uit het paradijs van Guru Rinpoche.
We genieten!