Bangladesh

Brickfields

hboluijt was hier op 2010-03-20 Gepost op: 2011-01-15 5 reacties.
Waar je ook bent in Bangladesh je bent nooit ver weg van een steenfabriek. In de verte is er altijd wel schoorsteen te zien die zijn zwarte rook uitspuuwd. De 6000-7000 steenfabrieken waarvan de helft illegaal schijnt te zijn, zijn samen goed voor zo'n 2 miljoen stenen per jaar. De ovens worden gestookt met hout, kolen en soms zelfs autobanden. Een hogere schoorsteen resulteert in een efficiëntere oven met een hogere temperatuur wat de kwaliteit van de stenen ten goede komt. Helaas verbranden deze ovens ook meer brandstof en gaat er per jaar een vierde van de totale houtproductie in Bangladesh op aan het bakken van stenen. De grondstof voor de stenen bestaat uit klei, zand en aarde wat gemixt wordt met water. Vervolgens wordt met de hand de klei in een mal gestopt, waarna de mal wordt omgekeerd en de steen in de zon gedroogd wordt. Steen voor steen. De fabrieken bestaan vaak uit een centraal afvoerkanaal met aan weerszijden een oven. Zo kan terwijl de ene oven op temperatuur is de andere leeggehaald of gevuld worden. Halverwege op de weg tussen Chittagon en Hathazari heb ik een van deze fabrieken bezocht. Na een kort gesprek met de manager van de fabriek kreeg ik toestemming rond te lopen en foto's te maken. Met stenen hoog opgestapeld op hun hoofd, waren oranje bestofte mannen stenen in en uit de oven aan het tillen. De andere oven was in werking. Het drong pas tot me door hoe heet de bovenkant van de oven geweest moest zijn, toen ik een jongen lunch van curry en rijst bovenop de oven aan het bereiden zag. Even daarvoor had ik gedaan of ik het waarschuwende gefluit van de mannen niet had gehoord toen ik niet ver van de jongen foto's aan het maken was. Het is een prachtig spektakel te zien hoe van een hoop klei een stapel stenen gemaakt wordt. Helaas wordt echter vandaag de dag bijna het hele proces nog met de hand gedaan. De brandende zon, de hete oven, de zware stenen en het stof maken het werken op een brickfield zeker geen pretje. De mannen hier zijn een van de hardst werkenden die ik in Bangladesh gezien heb.
0
5

Foto's bij dit blog

Klei wordt door middel van een houten mal in een steen gevormd en in de zon te drogen gelegd.
De bovenkant van de oven is op sommige plaatsen zo heet dat je er prima een curry op kunt bereiden.
Mannen legen een kant van de oven. Achter me worden weer nieuwe stenen de oven ingetild.
Gebakken stenen worden buiten de oven opgestapeld tot ze gebruikt worden.
Alle blogs van hboluijt
 

5 reactie(s) bij "Brickfields"

 • profile image comment

  interessante blog!

  Door jeannette • geplaatst op 2012-03-11 20:00:48
 • profile image comment

  Daar denk je niet zo snel aan om op vakantie naar een fabriek te gaan maar zo aie wel het echte leven wat me enorm zwaar lijkt.

  Door ciske • geplaatst op 2011-03-05 20:31:54
 • profile image comment

  Een blog zoals ik ze graag lees: informatief, leuk en meeslepend geschreven! Prachtige foto's die het verhaal helemaal afmaken. Vraag me alleen af hoe oud deze harde werkers worden, zo zonder stofkapjes op...

  Door MaaikeDeWith • geplaatst op 2011-01-17 21:34:10
 • profile image comment

  Wat een prachtige blog. De foto's ook natuurlijk

  Door corriedewinter • geplaatst op 2011-01-17 11:28:42
 • profile image comment

  Ongelooflijk! en met prachtige fotos.

  Door Mireille • geplaatst op 2011-01-17 09:30:23

Laat een reactie achter

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.