Noordkust en eilanden

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Toekomst

Noordkust en eilanden,
Venezuela


Deze twee jochies hebben het naar hun zin op school. Het openbare lager en middelbaar onderwijs is gratis in Venezuela. Het is zelfs zo dat de staat elke maand een bedrag betaalt aan alle leerlingen, de “beca”. Hiervan kan men o.a. schoolmiddelen en voeding betalen. De kwaliteit van het openbare onderwijs is helaas niet erg hoog.
Het positieve is dat tegenwoordig steeds meer leerlingen na de lagere school doorstromen naar het middelbaar onderwijs, hoe gebrekkig dat soms ook is. Negatief is dat veel van de kinderen de lagere school niet afmaakten, hoewel lager onderwijs verplicht is vanaf het zevende levensjaar en men minstens zes jaar onderwijs moet volgen. Geschat wordt dat er rond de één miljoen jongeren zijn die geen schoolopleiding hebben afgemaakt en daardoor ook heel moeilijk aan een baan komen. Ik hoop dat de toekomst er voor deze twee wat rooskleuriger uitziet.
Om te benadrukken dat het onderwijs daar op een heel ander (lager en minder modern) niveau ligt dan bijvoorbeeld hier bij ons in Nederland, heb ik geprobeerd om de foto er wat ouder uit te laten zien en wat korrelig gemaakt.