Venezuela Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Venezuela - Het oorspronkelijke Jurassic Park

Gepubliceerd: 06 sep 2012
0

Diep in de binnenlanden van Venezuela ligt een adembenemend, moeilijk toegankelijk natuurgebied, waar alleen indianen wonen. Het is een verloren wereld, een bron van verhalen van binnen- en buitenlandse makelij.

Columbus Travel
Columbus Travel

 

 


Het oorspronkelijke Jurassic Park

 

 

 


Wegen? Ga weg. Een mooie luchthaven voor lijndiensten? No way. Het Venezolaanse Nationaal Park Canaima is alleen te bereiken met schuddebuikende propellervliegtuigjes. Niet voor mensen met een zwakke maag, maar het is de moeite meer dan waard. Zodra je aan komt vliegen, raak je betoverd door het onwerkelijk landschap van met groen overwoekerde tafelbergen, waar zich honderden meters hoge watervallen vanaf storten. De bekendste is Angel Falls, vernoemd naar de Amerikaanse avonturier Jimmy Angel, die begin jaren twintig als eerste zijn vliegtuigje bovenop een tafelberg wist te parkeren. Het is de hoogste waterval ter wereld.

De Britse schrijver Arthur Conan Doyle liet zich door verhalen over deze afgezonderde wereld inspireren tot The Lost World, een boek waarin – tussen de tafelbergen – nog steeds dinosauriërs en andere prehistorische monsters zouden leven. Dat boek zou weer de basis vormen voor Steven Spielbergs Jurassic Park. Hikend vanuit een van de basiskampen rond Auyán-Tepui – zoals de grootste tafelberg heet – begrijp je waarom. Het is moeilijk begaanbaar terrein dat de fantasie op hol doet slaan. De rotsachtige bodem is verre van gelijkmatig, paden zijn half overwoekerd door hangende tuinen, en her en der moet je tot je middel in ijskoud water zakken om verder te komen. Overal vandaan klinkt een kakofonie van dierengeluiden: papegaaien, brulkikkers en apen. Zelden zie je ze, en dat maakt hun nabijheid des te beklemmender. Slechts een enkele keer ontsluiert het loof een verpletterend vergezicht over de omringende savanne.

Wie Canaima bezoekt, betreedt een fascinerende wereld die weinig van doen heeft met het Venezuela van socialist Hugo Chávez. Je kunt er zien hoe het plaatselijke Pémondonvolk leeft, vist en verhalen vertelt. Je kunt met een rivierboot tot aan de voet van Angel Falls trekken. Je kunt – als je tijd en puf hebt – proberen de top van de tafelberg te bereiken en Auyan-Tepui over te steken. Een hoogtepunt is de wandel- en zwemtocht naar Kavac Canyon, waar je een douche kan nemen onder een waterval. Maar niet nadat je met een lied de kwade geesten van de berg gunstig hebt gestemd.

Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is. 

deel dit artikel met je vrienden:
Meer Venezuela artikelen
Reisnieuws
Bizar! De opmerkelijkste natuurfenomen van 2016

04 feb 2017, Afgelopen jaar had de natuur wederom bijzondere verrassingen in petto, van een deken van spinnenwebben tot een kokendhete rivier. Dit waren de meest zeldzame natuurfenomenen van de laatste tijd.

1
Reisnieuws
Wauw: 's werelds mooiste watervallen

22 aug 2016, Onze wereld herbergt veel adembenemende watervallen. Ze zijn er in alle soorten, maten en op verschillende bestemmingen. Maar welke waterspektakels moeten echt op je bucketlist? Het is een lastig keuze. Columbus helpt je graag en zet er alvast 8 v...

0
Reisnieuws
Dit zijn de gevaarlijkste landen ter wereld

18 jul 2016, Er zijn altijd landen die de meeste toeristen liever vermijden. In deze landen heerst bijvoorbeeld een grimmige sfeer tijdens de nachturen, je kan er als vrouw niet alleen over straat of het land staat bekend om corrupte bendes die het voornamelij...

4

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.