Montevideo

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Montevideo image

Montevideo

Montevideo
Uruguay
Ankieteurlinx

Geproefd van Uruguay

"De Holanda? Ah, Suárez!! Hola amigos!"
Het was even wachten op dit moment maar daar was ie dan! Een warm welkom in Uruguay.

Het land dat wordt omschreven als 'het Zwitserland van Zuid-Amerika'. Bepaald niet om de landschappen maar economisch gezien. Goed ontwikkeld, al hebben ze de laatste jaren ook financiële tegenslagen gehad. Veel teksten worden er niet gewijd aan dit land dus we gingen het zelf eens bekijken.

Uurtje met de boot van Buenos Aires naar Colonia del Sacramento. Gezellig vestingstadje in Portugese stijl aan de Río de la Plata. De definitie van pitoresk, terecht op de lijst van Unesco werelderfgoed. Geweldig sfeertje!
Verroeste oldtimers op de keienstraatjes, gekleurde houten klapstoeltjes op de terrasjes, gestippelde tafelkleedjes, tangomuziekje, krijtbord 'Menu del dia' op een oude wilg... ze pakken het hier geheel in stijl aan!
Op slechts 2 uurtjes van Montevideo!

Montevideo. Die naam maakt zo nieuwsgierig!
Zou het een grauwe stad zijn met een nors kijkende militair op iedere hoek van de straat? Of een stad die met de heupen swingt waar zelfs palmbomen dansen op het Zuid-Amerikaanse ritme?
Totaal geen idee.

En de stad laat zich eigenlijk ook moeilijk vastleggen op papier.
La ciudad vieja, de oude stad, heeft hier en daar mooie historische gebouwen en pleintjes. Pleintjes zoals we ze kennen met een groot heroïsch beeld in het midden en vanuit de middencirkel een stuk of 6 paden die naar de omliggende straten leiden.Met van die ideale bankjes om lekker op te liggen met een boekje...

Rondom de historische plekjes eigenlijk vooral ook veel vergane glorie. Een paar 'cuadras' verder zijn de buurtjes vrij grijs en hebben weinig sfeer. Waar zijn die 1,5 miljoen inwoners? Een enkeling heeft geprobeerd er wat van te maken met een kleurrijke muurschildering, dankbaar werk!

Opvallend detail in deze goed georganiseerde stad is dat het vuilnis wordt opgehaald door paard en wagen. Volgepakt met vuilnis, tot oude bankstellen toe.
Ze laten ons in verwarring achter. Bedoeld om de historie tot leven te laten komen of uit praktisch of financieel oogpunt? Waarschijnlijk toch het laatste.

Onze immer voortdurende zoektocht naar speciale plaatsjes om te eten heeft ook hier zijn vruchten afgeworpen!
Ergens achteraf in de haven van Montevideo stuitten we op Mercado del Puerto, een overdekte markt.
Alleen open van 12 tot 5 's middags. Hongerige Uruguayanen komen hier met één doel: urenlang de buikjes rond eten.
De rook van de parillas komt je tegemoet. In alle hoeken grillen de roodgloeiende kooltjes hele paprika's en uien en halve varkens en koeien.

Menutip van de week is de Uruguayaanse specialiteit: de Chivito!
Een broodje met een gegrild dun bieflapje, tomaat, ei, bacon, mayo en verse sla. Maar er kan nog véél meer op, allemaal lekker.
Het is de geduchte concurrent van de Pancho, ook in Argentinie mateloos populair!
Een enorme hotdog met een frankfurterworst, een liter ketchup, minstens zoveel mayo en desgewenst met gefrituurde uitjes, vele variaties mogelijk!

Altijd (echt, altijd) eten in combinatie met het drinken van 'yerba mate'.
Heel belangrijk.
In heel Argentinie van noord tot zuid, maar ook in Uruguay gesignaleerd, gaat er geen uur voorbij zonder mate. Aan de lopende band.

Men neme: een thermoskan onder de arm, een houten kommetje in de hand, een zak of bakje mate kruiden en een metalen rietje in de binnenzak.
Of, afhankelijk van de frequentie, gewoon de hele dag aan de mond.

Stop het kommetje tot de nok toe vol met mate kruiden, beetje water erbij zodat het een papje wordt en dan het rietje erin. Volgens betrouwbare bronnen kun je er nooit genoeg van drinken en op ieder moment van de dag met iedereen delen. Deze nationale gezelligheid werkt ook wel erg aanstekelijk.
Dit moet de beste volksverslaving ter wereld zijn!