Suriname foto's & tips

2001-2002 Weg naar Zee.

2001-2002 Weg naar Zee. (gemaakt in Suriname)
Door: Babette Rens
Hindoe ritus:

Cremeren en asverstooien in stromend water is in de Hindoestaanse gemeenschap duizenden jaren een feit. In dit verband zijn de Indiase steden Varanasi en Haridwar wereldberoemd. Crematie in de openlucht is duidelijk zichtbaar en de as wordt regelrecht in de nabij gelegen heilige rivier de Ganges verstrooid. Minder beroemd maar evenzeer van belang zijn de opluchtcrematies in Weg naar Zee en op de Zeedijk (beiden grenzend aan de Atlantische Oceaan) in Suriname.

Een van de 16 sanskara’s vindt plaats tijdens het overlijden van een persoon. Zoals bij alle gebruiken verschilt dit ook weer per hindoe. Hier wordt weer één bepaalde situatie omschreven. De zoon van de overledene moet dan een druppel van de rivier de Ganges in de mond van de stervende doen. (De oudste zoon moet dit doen in het geval van de vader die is overleden. De jongste zoon moet dit doen als de moeder is overleden.) Water staat namelijk symbool voor het leven, de vergankelijkheid en de oneindigheid. Als vervolgens ook de anderen de persoon water in de mond hebben gedaan, leest de priester de stervende voor en bidt met hem en zijn familie.

Omdat de hindoes geloven in een vergankelijk lichaam en een onsterfelijke ziel cremeren zij de doden zo snel mogelijk, omdat zij geloven dat de ziel zo snel mogelijk terug moet naar de oerbron. Nadat het lichaam in een doodskleed gewikkeld is, wordt het naar een crematorium gedragen, waar eerst enkele rituelen worden uitgevoerd en het waar het dan vervolgens gecremeerd wordt.

Voor de crematie legt de zoon van de overledene kleine stukjes brandend hout in de mond van de overledene waarbij de volgende woorden uitgesproken worden: “Dit stuk voedsel wordt aan u opgediend, o overledene. Moge dit u tot genoegen zijn en moge dit uw bevrijding van alle banden inhouden.” Tijdens het ontsteken van de brandstapel spreekt men gebeden uit de heilige teksten uit om de ziel vrede te schenken.

Na de crematie worden de as, bloemen en botten verzameld, om deze vervolgens in de rivier de Ganges (of de Atlantische Oceaan bij Suriname) te verstrooien.

Info over deze foto met tip

 • Reisreporter Babette Rens
 • Aantal keer bekeken 337
 • Geplaatst op 18 jun 2008
 • Land Suriname
 • Stad/Regio Algemeen
 • Categorie Overig
 • Camera SONY: CYBERSHOT
 • Belichtingstijd 1/281
 • Diafragma f/4.0
 • Brandpuntsafstand 17.8mm
 • ISO 100
deel dit artikel met je vrienden:
Meer Suriname inspiratie

Aangekomen in Suriname nemen eerst de tijd om Paramaribo te verkennen. We horen van de manager van ons hotel dat we het beste naar de waterkant kunnen gaan d...

>>

deze foto is genomen bij het vliegveld van Nickerie. In het Coronie district staat het er vol mee

>>

Deze leuke dames wilden wel even poseren voor de foto. Ik moets wel beloven dat ik nog wat bij ze zou kopen. Nou keuze genoeg!

>>

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.