Paramaribo

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

2001-2002 St. Petrus en Paulus Kathedraal

Paramaribo,
Suriname


De Sint Petrus en Paulus Kathedraal is een houten kathedraal in het centrum van Paramaribo.

De kathedraal aan de vroegere Gravenstraat (tegenwoordig Henck Arronstraat), is geheel uit hout opgetrokken en is het grootste houten gebouw van Zuid-Amerika. Hij werd tussen 1883 en 1885 gebouwd. Het ontwerp is van de redemptorist Frans Harmes. De buitenzijde van de kathedraal is geïnspireerd op de Redemptoristenkerk te Roosendaal en de Redemptoristenkathedraal te Boston, en is geschilderd in geel en grijs. De binnenzijde is uitgevoerd in ongeschilderd cederhout, naar een ontwerp uit Suriname. In de kathedraal ligt de priester Peerke Donders begraven.

Opmerkelijk genoeg werd de kathedraal destijds over de bestaande kerk heen gebouwd. Deze kerk was oorspronkelijk een theater, onder de naam 'de Verreezene Phoenix'. Wegens bouwvalligheid moest het gebouw in 1882 worden gesloten. De eerste steen voor de door Harmes ontworpen kathedraal werd op 30 januari 1883 gelegd. De oude kerk werd tijdens de bouw gebruikt als steun en bouwsteiger. Hij werd kort voor de inzegening van de kathedraal afgebroken. De kathedraal werd op 10 juli 1885 ingezegend. Hij was toen overigens nog lang niet af. Zo werden de houten torens, die circa 44 meter hoog zijn, pas in 1901 voltooid.

Na een verkeerd uitgevoerde renovatie die van 1977 tot 1979 duurde, begon het gebouw over te hellen. In 1979 werd het gesloten voor publiek. In het midden van de jaren negentig stelde het Vaticaan fondsen beschikbaar om het gebouw weer recht te zetten. Omdat de kathedraal ook was aangetast door termieten, werd in 2002 begonnen met een uitgebreide restauratie. Hiervoor werd actie gevoerd door de stichting Help Peerke Donders. Ook werd uit het Europees Ontwikkelingsfonds circa 2,8 miljoen euro beschikbaar gesteld. Daarnaast heeft de stichting Jaques de Leeuw een schenking gedaan voor het opknappen van het interieur, waaronder het graf van Peerke Donders. De Stichting tot Behoud van de Kathedraal (STIBEKA) probeert ruim een half miljoen euro bijeen te brengen om het gebouw geschikt te maken tot multifunctioneel centrum waarin ook congressen en concerten kunnen worden gehouden.