Paramaribo

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

2001-2002 Onafhankelijksheidsplein = Jopie Pengel.

Paramaribo,
Suriname


Johan (Jopie) Adolf Pengel (20 januari 1916 – 5 juni 1970) was een Surinaams politicus voor de Nationale Partij Suriname (NPS).

Pengel werd geboren te Paramaribo als zoon van een onderwijzer. Hij volgde de Mulo van de Evangelische Broedergemeente en ging bij de griffie werken. Tegelijkertijd met Jagernath Lachmon werd hij opgeleid tot advocaat, maar Pengels passie lag meer bij dammen en hij brak zijn opleiding af.

Pengel werd kort voor de eerste algemene verkiezingen van Suriname in 1949 lid van de NPS. Vervolgens werd hij in de Staten van Suriname gekozen. In 1952 richtte hij de Surinaamse Werknemers Moederbond op, een vakbond die in 1969 werd omgedoopt tot het Algemeen Verbond van Vakbewegingen in Suriname (AVVS de Moederbond). In 1955 was Pengel voorzitter van de Staten. In dat jaar verloor de NPS fors, en trok VHP-voorzitter Lachmon een van zijn eigen kandidaten terug om Pengel een tweede kans te geven. Met succes. Na de verkiezingen van 1958 werd Pengel benoemd tot kabinetsformateur. Van 1963 tot 1969 was hij premier, en daarnaast was hij minister van Algemene Zaken, van Binnenlandse Zaken, en van Financiën.