Paramaribo foto's & tips

2001-2002 Onafhankelijksheidsplein = Jopie Pengel.

2001-2002 Onafhankelijksheidsplein = Jopie Pengel. (gemaakt in Paramaribo)
Door: Babette Rens
Johan (Jopie) Adolf Pengel (20 januari 1916 – 5 juni 1970) was een Surinaams politicus voor de Nationale Partij Suriname (NPS).

Pengel werd geboren te Paramaribo als zoon van een onderwijzer. Hij volgde de Mulo van de Evangelische Broedergemeente en ging bij de griffie werken. Tegelijkertijd met Jagernath Lachmon werd hij opgeleid tot advocaat, maar Pengels passie lag meer bij dammen en hij brak zijn opleiding af.

Pengel werd kort voor de eerste algemene verkiezingen van Suriname in 1949 lid van de NPS. Vervolgens werd hij in de Staten van Suriname gekozen. In 1952 richtte hij de Surinaamse Werknemers Moederbond op, een vakbond die in 1969 werd omgedoopt tot het Algemeen Verbond van Vakbewegingen in Suriname (AVVS de Moederbond). In 1955 was Pengel voorzitter van de Staten. In dat jaar verloor de NPS fors, en trok VHP-voorzitter Lachmon een van zijn eigen kandidaten terug om Pengel een tweede kans te geven. Met succes. Na de verkiezingen van 1958 werd Pengel benoemd tot kabinetsformateur. Van 1963 tot 1969 was hij premier, en daarnaast was hij minister van Algemene Zaken, van Binnenlandse Zaken, en van Financiën.

Info over deze foto met tip

deel dit artikel met je vrienden:
Meer Paramaribo inspiratie

Aangekomen in Suriname nemen eerst de tijd om Paramaribo te verkennen. We horen van de manager van ons hotel dat we het beste naar de waterkant kunnen gaan d...

>>

Deze leuke dames wilden wel even poseren voor de foto. Ik moets wel beloven dat ik nog wat bij ze zou kopen. Nou keuze genoeg!

>>

Dit standbeeld, een immigranten-echtpaar, werd op 4 juni 1994 onthuld ter herdenking van de komst in Suriname van de eerste Brits Indische immigranten, de vo...

>>

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.