Paramaribo

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kleur bekennen

Paramaribo,
Suriname


Het is Holi-Phagwa en Eefje en ik besluiten om de Palmentuin (Paramaribo) in te lopen. Het is een feestdag en we zijn benieuwd hoe dat gevierd wordt. Er heerst een bijzonder vrolijke stemming en ik kan we zeggen dat menigeen er behoorlijk kleurvol opstaat.

Het Holifeest, Holi-Phagwa of Phagwa, Phagawa, Phaguaa is een hindoeïstisch feest dat jaarlijks rond de maand maart gevierd wordt en in feite een combinatie is van een lentefeest, een feest van de overwinning van het goede op het kwade en een Nieuwjaarsfeest. Volgens de gregoriaanse kalender wordt het in het voorjaar gevierd en in de hindoekalender op de dag na de volle maan van de maand Phaalguna. Naar deze maand is dit feest ook genoemd, Phagua/Phagwa. Op de dag van de volle maan vindt Holikadahan plaats. Bastantpanchami, Shivaratri, Holikadahan en Holi zijn hindoe-gedenkdagen in het hindoeïstische jaargetijde Basant.

Het Holifeest wordt gevierd met dans, zang, versnaperingen, het strooien met gekleurd poeder, parfum (Goellaal) en het sprenkelen van gekleurd water (Abier). Men wenst elkaar bij dit feest "Subh Holi!" toe, wat zoveel wil zeggen als 'Gelukkig Nieuwjaar!'. (bron: Wikipedia)