Paramaribo

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Paramaribo image

Paramaribo

Paramaribo
Suriname
FRIEDAJANSEN

Belevenissen in Suriname

Na twee en een halve week begin ik een beetje te wennen aan het Surinaamse gebeuren. Dat wordt dus oppassen dat ik mij niet aanpas maar blijf observeren. Het verkeer blijft van links komen..de zebrastrepen zijn er maaaaaar worden vaker niet dan wel zo toegepast als bij ons! Extra uitkijken dus. De wegen zijn best redelijk om te rijden. Gisteren dus toch maar een auto gehuurd. Men rijdt niet alleen links maar ook LINK! Weer oppassen dus. Voorrang of geen voorrang gewoon nemen en geven. De brommers schieten als kolibri's aan je voorbij. Voetgangers? O ja die zijn er ook nog..op de stoep?..die is er niet..in de stad sta je regelmatig vast..gewoon een dikke file. Vannacht en vanmorgen heeft het flink geregend..panni..dus..overal flinke plassen..ga niet te dicht langs de kant want onder de grote plas kan een nog groter gat zitten en niet alle banden kunnen daar tegen..dus af en toe gekibbel in de auto want ik heb echt geen zin in een lekke band. Buiten de stad is het heerlijk rijden..snuif de lucht...geniet van het landschap...de rust..de vogels..gisteren geboft..twee roofvogels vlak aan de weg..fotootje..o jee een met een prooi..wat dichterbij..tja jammer dan ..weggevlogen maar toch nog wat kunnen kieken. Wij zijn via Uitkijk naar Groningen gereden. Vroeger was er een veerpont bij Uitkijk.Ik heb mij laten vertellen dat menige auto de pont op maar ook meteen de pont weer af plonsde....bij de nieuwe brug een heerlijke hap nassie gegeten..de rest in een bakkie mee...wat rondgelopen en genoten van de stilte..zowaar mijn echtgenoot ontdekt een luiaard..de eerste die ik gezien heb in Suriname.Leuk.
Daarna door naar Groningen, de hoofdstad van district Saramacca,gelegen aan de Saramaccarivier.
Groningen is vernoemd naar de geboorteplaats van gouveneurJan Wichers In 1790 bouwde hij daar het fort Groningen en tot 1845 zou het vooral een legerplaats blijven. Wij hebben ons vermaakt bij de steiger naast het grote huis van de districtscommissaris. Een groepje mannen was aan het vissen..o pardon hengelen zeggen ze hier. Opeens een hard gelach..er was een van die mannen die twee keer achterelkaar wat ving..daarna zijn wij weer terug gegaan. Onderweg gestopt bij een stalletje om natuurlijk dat heerlijk verse smaakvolle fruit van dit land te kopen!
Zo direct weer de auto in.Op weg naar Leonsberg..dolfijnen kijken bij de monding van de Suriname rivier en de Atlantische Oceaan..gegarandeerd 96%.....in ieder geval maar hopen dat het droog is!