Paramaribo Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Het Suriname van vroeger

Gepubliceerd: 02 mrt 2008
0

Benieuwd hoe Suriname er een eeuw geleden uitzag? Tijdens een reis in opdracht van het Tropenmuseum zijn er dozen ontdekt met foto’s van Suriname uit de periode 1904-1937.

Bruine dozen
Twee jaar geleden ging Janneke van Dijk op reis naar Suriname in opdracht van het Tropenmuseum. Zij ontdekte een stapel bruine dozen in het depot van het Surinaams Museum in de oude muziekschool in Paramaribo. De dozen bevatten glasnegatieven van de fotografe Augusta Curiel (1873-1937).

Boek
Afgelopen maand is er in samenwerking met het Surinaams Museum een boek uitgekomen met de foto’s van Augusta. De glasnegatieven bleken niet zomaar wat kiekjes te zijn, maar uniek beeldmateriaal van uitzonderlijke kwaliteit. Het gaat om een bijzondere vondst aangezien er nauwelijks foto's bestaan van Suriname uit die tijd.

Drie zussen
Augusta en haar twee zusjes waren ongehuwd en in gezamenlijk bezit van een fotostudio. Augusta was fotografe, Anna hielp met het verwerken van het beeldmateriaal en oudste zus Elizabeth zorgde voor het huishouden. In die tijd was het niet raar voor Surinaamse vrouwen om een eigen bedrijf te hebben, hoewel vrouwelijke fotografen zeldzaam waren.

Onthulling
Augusta heeft jarenlang gebeurtenissen in Suriname gefotografeerd, wat tot een unieke collectie heeft geleid. De onthulling van het standbeeld van Koningin Wilhelmina op het Gouvernementsplein en de kermis en de markt aan de overkant zijn daar een onderdeel van. Maar ook de plantages en de katoenpluk worden afgebeeld in de verzameling.

Glasplaten
Hoewel de inkomsten van de zusjes waarschijnlijk van het fotograferen van portretten moest komen, zijn daar weinig voorbeelden van overgebleven. Waarschijnlijk maakten de zusjes de dure glasplaten weer schoon voor hergebruik.

De foto’s van Augusta Curiel zijn te bekijken op de website van het Tropenmuseum. Kijk op
www.tropenmuseum.com
Klik door naar 'collecties' en zoek op de naam Curiel.
deel dit artikel met je vrienden:
Meer Suriname artikelen
Reisnieuws
9 tips voor veilig links rijden op reis

28 mrt 2017, Landen als Ierland, Zuid-Afrika en Australië lenen zich uitstekend voor roadtrips. Het is dan ook aan te raden om een auto of camper te huren. Maar hoe je het ook wendt of keert, links rijden blijft wennen. Deze negen tips van FOX, verre reizen v...

1
Interview
Maurice Lede: ‘Iedere Nederlander moet eens naar Suriname’

27 jan 2017, De half-Surinaamse Maurice Lede mag sinds kort als presentator voor 3 op Reis op pad. Zijn eerste twee reizen heeft hij al achter de rug en hij heeft ook nog een aantal avonturen op het programma staan. Daarover vertelt hij meer in onze Reisbucket...

0
Reisnieuws
Ultieme bestemmingen voor doorgewinterde reizigers

14 jul 2016, Jij hebt al heel wat bestemmingen afgevinkt van je bucketlist of geschrapt van je kraskaart. Toch ben je nog lang niet moe van reizen. Er valt zoveel moois, bijzonders en spectaculairs te beleven op de aarde. Heb jij de volgende mooie en unieke be...

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.