Marowijne

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Lichtschip

Marowijne,
Suriname


In Fort Amsterdam dat zeker een bezichtiging waard is (renovatieactiviteiten zullen inmiddels wel zijn afgerond) is een kleine slotgracht vol met Lotusbloemen. Het fort bestaat uit diverse gebouwen, waarvan 1 met gebruiksvoorwerpen. Verder mooi terrein met een ooit eens gestrand, nu verroest maar decoratief lichtschip.
Bron: vaarkrant telegraaf juli 2014: Lichtschepen, op vaste plaats voor de kust verankerde vuurtorens, zijn in het tijdvak 1870 tot 1970 van zeer groot belang geweest voor de veilige vaart op zee. Met name voor de juiste positiebepaling van schepen. Met de komst van GPS (Global Positioning System) en satellietnavigatie waren zij niet meer nodig. De meeste zijn gesloopt.
Zeilend lichtschip
Lichtschip Suriname-Rivier is het tweede stalen lichtschip dat in 1910 In Nederland is gebouwd. Lichtschepen hadden toen nog geen machines. Het transport naar Suriname is dan ook een verhaal apart. Kapitein Johannes Franciscus Wijsmuller (1876-1923), een uiterst bekwaam zeeman met diploma's Grote Zeilvaart en Grote Stoomvaart, zorgde voor wereldnieuws door de Suriname-Rivier in 1911 zeilend naar Suriname te brengen. Hij liet de lichttoren demonteren, zette er masten op en koos 27 februari het ruime sop. Op 6 april en kwam het zeilschip behouden in Paramaribo aan. Daar werd het weer omgebouwd tot lichtschip.