Marowijne en Galibi

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Ei-nd goed al goed

Marowijne en Galibi,
Suriname


We zijn er klaar voor. We hebben geleerd van ons boottochtje eerder op de dag. Zoveel mogelijk waterafstotende kleren. Plastiek zaken om de waardevolle spullen te beschermen en grote plastiek doeken om onder te schuilen. Op naar de riviermonding... op naar de zeeschildpadden!
De groep die er een dag eerder was, had behalve een ruw tochtje ook nog eens regen, veel regen... dat bleef ons gelukkig bespaard. Hopelijk hadden we meer geluk dan dat zij hadden. Ze hadden geen enkele zeeschildpad gezien!

Het tochtje is wederom bijzonder ruw. Na een uurtje komen we aan bij het eerste van twee stranden. Onze gidsen turen het strand af. Niets! Voor de zekerheid toch nog maar een keertje heen en weer, langs het strand. NIETS!
Ik krijg flashbacks. In Kenia zag ik geen enkele luipaard of cheeta tijdens één van de vele game-drives die hadden gedaan. In Yala National Parc, Sri Lanka, spotte ik ook al geen enkele luipaard. Déjà vu. We varen door naar het tweede en laatste strand. Weer niets. Ook hier toch nog maar besloten om een extra keertje heen en weer te varen. NIETS! Er wordt besloten om maar aan land te gaan, we zijn er immers toch.

De stemming is niet al te best als we op strand lopen, maar dan horen we ineens iets dat lijkt op graven. We hebben mazzel een grote soepschildpad is bezig om een nest te graven. We zijn muisstil. We mogen haar niet storen, want dan is de kans heel groot dat ze zal stoppen en terug gaat keren naar zee. We hebben haar gelukkig niet gestoord. We houden onze adem in. Ze begint haar eieren te leggen. Dit is een moment dat we haar beter kunnen en mogen zien. Tijdens het leggen van eieren is ze in een soort van trance en merkt ze niets van wat om haar heen gebeurt.
De gids pakt een lamp... niet al te sterk licht. We kunnen foto's gaan maken. Mijn toestel kan zich niet focussen. Ik krijg alleen maar zwarte beelden. *@#$%^&! Heb ik weer. Ik sleutel aan de instellingen van mijn camera, maar tevergeefs... zwarte plaatjes. Ik ben niet de enige met dit probleem. Ik besluit om dan maar plaatjes te proberen te schieten met mijn mobieltje...