Jungle

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Jungle image

Jungle

Jungle
Suriname
Elstijssen

5. Palumeu

Vrij 13/3 Het weer vandaag is het beste verjaardagscadeau dat ik kon krijgen. Het is droog! Gisteravond stopte de regen en konden we heerlijk buiten eten bij Zus & Zo. Helemaal verbaasd zag Evert daar een vroegere buurman, die hij al 20 jaar niet had gesproken. In het verleden had hij vaak opdrachten in Suriname gedaan en ondanks zijn pensionering , wordt zijn expertise opnieuw gevraagd. Iets met pompen en water geloof ik. Niet bepaald een overbodige luxe, lijkt me, met al die wateroverlast.
Om 9.45 worden we door een taxi opgehaald en om 11 uur vliegen we met een Twin Otter naar Palumeu. We maken een tussenstop in Awarradam om passagiers voor Palumeu en Paramaribo op te halen. Het blijkt dat we met het Belgisch echtpaar dat in Awarradam is ingestapt de enige gasten zijn. Ik vind het prima, hoe minder hoe liever: lekker rustig. ’s Middags varen we met de korjaal stroomopwaarts over de Tapanahoni rivier. Met zwemvest springen we de rivier in het laten ons met de stroom mee terug drijven naar de lodge. Dat klinkt heel wat simpeler dan het is. De stroom is heel sterk en voert ons naar het midden van de brede rivier. Evert is de enige die op eigen kracht de kant bereikt. Mij lukt dat alleen met behulp van het toegeschoten bootje.
Bij het vallen van de avond brengen we met onze gids Yull en een lokale gids een bezoek aan het Indianendorp Palumeu. Het dorp is ontstaan nadat de airstrip is aangelegd en wordt bevolkt door drie verschillende stammen, Trio, Wajana en Arawak, die daar probleemloos samenleven. Soms mogen we een foto maken, maar in de meeste gevallen niet.

De lodge bestaat uit 5 houten hutten met elk 2 slaapkamers en een overdekte veranda. Verder is er een gemeenschappelijke eet- en recreatieruimte en een groepsaccommodatie voor de groepen die vanuit Palumeu naar Kasikasima trekken. In Palumeu worden we ’s morgens rond 6.30 gewekt met koffie en thee. Het ontbijt is om 8 uur en de activiteiten vinden vanaf 9 uur plaats. ’s Avonds wordt er om 19.30 gegeten.

Ik plaats er nog foto's bij maar zie bijna net wat ik doe, zit zonder leesbril