Jungle

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Jungle image

2. Kabalebo

Jungle
Suriname
Elstijssen

2. Kabalebo

Het gebied waarin we verblijven is 2x zo groot als Nederland. Voor ons is het hier geldende regime: om 6 uur op, om 7.15 worden opgehaald met een gofkarretje voor het ontbijt en om 8.30 vertrekken we vanaf de mainlodge voor de een of andere activiteit. ’s Avonds worden we om 18.30 weer opgehaald voor diner van 19.00 uur en voor 22.00 weer teruggebracht.
De cabanas (het zijn er 3) staan op palen langs de rivier en liggen ruim 10 minuten lopen van het hoofdgebouw vandaan. Je moet eerst heel de airstrip af en dan het bos doorsteken totdat je aan de rivier komt. Door de vele regen is het pad in het bos een en al blubber, drassige klei en zo goed als onbegaanbaar. Het is een wonder dat het golfkarretje het redt. Ik ben blij dat we een cabana geboekt hebben. Heerlijk rustig, veel meer privacy en een prachtig uitzicht. ’s Avonds krijgen we een portofoon mee, zodat we in noodgevallen contact kunnen krijgen met Jerry de manager. Niet vreemd dat hier geen malaria is. Er is namelijk geen mug te bekennen. Wel vervelende steekvliegen. Ze zien er uit als kleine wespen en storen zich totaal niet aan Deet.

Vrij 6/3 Met Julius (er is en artikel over hem in de Volkskrant verschenen) naar de Mooi Mooi watervallen. Eerst steken we per korjaal de rivier over en beginnen vervolgens aan onze wandeling door de jungle. Het is er nat en glibberig. Prachtig, maar voor ons niet nieuw. We zijn al vaker in de jungle geweest en op de een of andere manier is jungle jungle, onverschillig of het in Ecuador, Maleisië of Suriname is. Jammer dat er zoveel leven is, dat je niet te zien krijgt. Al die geluiden zo vlak om je heen zonder een glimp van een vogel of dier op te kunnen vangen. Met uitzondering van een stel boskalkoenen met een jong, een boomsalamander en hoog boven ons in de lucht ara’s. Rond 12.30 komen we bij de waterval aan. Het is inderdaad een schitterende plek. Evert gaat het water in. Ik neem het risico van over rotsen uitglijden niet. Na het gebadder en een snack laten we ons een eind in de boot ( “tot stemming” zoals Julius zegt) met de stroom mee drijven. Er valt niet veel te zien, dus varen we op de motor verder en zijn om 15.00 uur weer bij het resort terug. Na een late lunch trekken we ons op ons eigen stekkie terug. Tijdens een fikse regenbui zitten wij heerlijk op ons overdekte balkon.

Za 7/3 Vanwege de regen vertrekken we vandaag een half uurtje later. De gids Ferdinand neemt ons mee naar Was Wasi. Een plek waar 3 stroomversnelling samen komen. Het is 2,5 uur varen en ook weer prachtig. Volgens Jerry zijn er blauwe vlinders, ijsvogeltjes en kolibries. Ik geloof ‘m op z’n woord, maar aan ons hebben ze zich niet laten zien. Op de terugweg krijgen we 3x een ontzettende stortbui over ons heen. Zelfs de oliejassen houden ons niet droog. Kletsnat worden we halverwege de middag met de boot bij onze cabana afgezet. Heerlijk met droge, warme kleren op het balkon. Steeds opnieuw valt er een bui. Als we voor het diner worden opgehaald, weigert het karretje aan het eind van het bospad dienst. De accu is leeg. Dus wandelen we, ik met een halfvolle fles witte wijn in m’n hand, over de airstrip naar de mainlodge. Gelukkig is het droog, al is het niet voor lang. Bij aankomst zat het resort helemaal vol met ca. 26 gasten. Nu zijn met 8 en morgen nog maar met 6.

Foto's

e381c.jpg
e381c.jpg
Elstijssen
b2918.jpg
b2918.jpg
Elstijssen
6d471.jpg
6d471.jpg
Elstijssen