Commewijne

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Commewijne image

Commewijne

Commewijne
Suriname
LZwaan

Fietsen naar Visserszorg

Visserszorg woensdag 24-02-16

Vanochtend deden we de gordijnen open en zagen we zon!! Bijna al het water was weer weggezakt. De kinderen hadden lol gehad vannacht, want Frank was met zijn stretcher onderste boven gegaan .
We zitten al beter in het Surinaamse ritme en hadden de slaap ook langer nodig blijkbaar. We deden dus rustig aan, zo dacht de mevrouw die het ontbijt moest serveren ook, want dat duurde twee lang twee breed.
Daarna alles inpakken in kleine rugzakken voor een fietstochtje van 2 dagen en 1 dag Galibi (schildpadden). De overige bagage bleef in het resort, want daar komen we dan weer terug.
We vertrokken dus pas om 10.30 met de taxi naar het centrum van Paramaribo waar we onze fietsen konden halen.
Na wat passen en meten had iedereen een fiets en gingen we op weg naar Nieuw Amsterdam (10 km). In Paramaribo zelf viel het fietsen niet mee op de drukke weg, maar later ging het beter, zij het met z’n vijven achter elkaar.

In Leonsberg gingen we met het pondje over naar Nieuw Amsterdam. Daar hebben we het fort bekeken en een lunchpauze genomen. Het fort werd van 1735 tot 1747 aangelegd, omdat Frot Zeelandia niet meer voldeed. Tussen de zee en Paramaribo moesten inmiddels de plantages van Commewijne beschermd worden. Vanaf 1873 was het zwaar gebouwde complex een gevangenis. In 1980 werd het gesloten en was het fort al een soort openluchtmuseum geworden.
Tijdens de wandeling zagen we nog een faraan.
De route die daarna volgde was een stuk mooier. We fietsten een stuk over de dijk en langs de oude plantages naar Visserszorg (10 km). In de 17e en 18e eeuw werden moerasbossen op de rivieroevers gekapt en werden grote delen van het natte kustgebied ingepolderd. Veel geld werd geïnvesteerd om hier koffie, cocao, tabak en vooral suiker te telen. Voor het zware werk kochten de Nederlanders slaven uit West-Afrika, omdat men de inheemse bevolking niet geschikt vond.

Tegen 16.00 uur waren we in Visserzorg waar Natasja ons welkom heette. We hebben twee gezellige houten bungalows naast elkaar in hun tuin. Er is een zwembad en wifi en een (huis) vogelspin. Het beest ziet er mooi uit, op enige afstand ;-)
We besloten hier ook te eten en ’s avonds gezellig met Natasja en René gekletst.Twee Nederlanders die de hele wereld over zijn gereisd. Ze hebben hier min of meer spontaan deze B&B opgericht en hebben langzamerhand er steeds een bungalow bijgebouwd. Zeer origineel gebouwd. De ene basic, de ander met keuken douche en toilet.

Voor de verandering vandaag geen regen, maar licht verbrand…