Brownsberg

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Brownsberg image

Brownsberg

Brownsberg
Suriname
Wisseschout

Mysterieus

Omdat het maandthema Mysterieus [ is duister, geheimzinnig, onbegrijpelijk of raadselachtig ] moest ik plots aan een tochtje denken door het oerwoud bij Brownsberg.
Onze gids was een dominee uit Paramaribo, die in Nederland theologie gestudeerd had, en als bijverdienste dus toeristen rondleidde
Na een paar uur lopen en vele verhalen van de gids over de planten en dieren merkte ik aan zijn gedrag dat hij plots erg schichtig werd. Loop snel door zei hij. Ik razend nieuwsgierig. Zit er een slang vroeg ik. Nee, nee was het antwoord, maar loop wel door a.u.b. Hij was helemaal van slag en de rest van de tocht kwam er bijna geen woord meer uit. En ik liep te broeden hoe ik het nu eens aan moest pakken om te weten te komen wat er aan de hand was.
Terug in ons verblijf op Brownsberg ben ik tactisch [ vond ik zelf ] te werk gegaan om te weten te komen wat er nu gebeurde in het bos. Misschien vertel ik het tijdens het eten was zijn reactie.
En ja hoor daar kwam inderdaad het verlossende [ voor mij] antwoord. Hebben jullie dat dan niet gezien vroeg hij. Wat vroegen wij? Dat schuim bij die boom ! Nee dat hadden wij niet gezien. Ik was wat teleurgesteld, want wat is er nu zo bijzonder aan wat schuim? Dat is vreselijk gevaarlijk want dat is van een BOSGOD.
O dat was alles wat ik uit kon brengen.
Ik kwam verder niets te weten van hem.
Het contrast dat hij gestudeerd had en in god geloofde en ook in Winti was voor mij toch wel bijzonder.
Nadien heb ik geleerd dat dat heel gewoon is in sommige landen.
Op internet heb ik nog wel wat gevonden over de bosgod Djogo, die zijn aanwezigheid kenbaar maakt door giftig schuim, een gemakkelijk vertoornde bosgod en een krachtige geest is.

Helaas geen foto's omdat ik toen nog niet digitaal fotografeerde.